240_F_49215099_L5D0zHddQRrZFE8SrjVxjZgUDk4VKGsW

Bebelusii sunt fiinte sociabile. Chiar de la nastere, ei au nevoie de prezenta umana. Sunt cei mai fericiti cand primesc multe imbratisari. Nu inteleg ei la inceput prea multe, dar se bucura de prezenta mamicii si a celorlalti din familie, facandu-l sa se simta in siguranta.

Bebelusii se dau in vant dupa fetele umane. La inceput nu fac deosebirea dintre fata cu zambete si cea trista. Dar le place sa priveasca fete de orice fel. Asta e hobby-ul lor cand sunt mici si la inceput.

Pe la varsta de 3 luni, bebelusii incep sa recunoasca fetele familiare si vor zambi mai des la chipul parintilor. El va fi atasat de persoanele care le vede foarte des. Iar daca bunicii sau alte rude sau prieteni fac parte din viata lor de zi cu zi, bebelusii vor raspunde cu multe zambete si vor fi foarte atasati si de ei.

Bebelusii sunt interesati si de fetele noi. Nu rata oportunitatea sa-i dai sansa sa cunoasca si alte persoane. Asta denota si ii va sugera ca lumea este un loc unde poti sa socializezi si il va ajuta sa-si dezvolte abilitatile de comunicare.

Primele zambete sunt raspunsul la vocea familiara. Vei avea parte de zambetele astea incepand cu 8 – 9 saptamani. Cand va realiza ca zambetele atrag de la sine imbratisari si atentie, bebelusul va zambi mai des.

Limbajul bebelusului. La inceput bebelusul va comunica cu tine prin plans. Dupa ceva timp prin gangureli. Primele gangureli vor fi formate din sunete precum “aaaa” sau “eee” si alte vocale. Apoi va trece la silabe, cum ar fi “ma”, “da”, “ba”. Unii bebelusi vor zice aceste silabe in jurul varstei de 3 luni, altii in jurul varstei de 6 luni. Nu conteaza la ce varsta incep, dar sunt incantati sa practice noile sunete. Si vor fi si mai incantati daca le repeti sunetul care l-au scos pe gurita. In jurul varstei de 6 luni, ii poti auzi cu “bababab” sau “mamamama” sau “dadada”. Daca se intampla si mai tarziu de 6 luni este tot o situatie normala.

Bebelusul va invata sa vorbeasca ascultand vocea ta si copiind-o. Va ajuta foarte mult daca va priviti in ochi atunci cand ii rostesti diferite silabe. In acelasi timp, da-i ragaz sa-ti raspunda prin gangureala lui.

Stiu ca esti in asteptarea cuvintelor “mama” sau “tata”. Multi dintre bebelusi pot spune aceste cuvinte in jurul varstei de 8 luni. De obicei, “dadada” vine primul. Nu va folosi acest cuvant pentru a   semnala ceva anume, doar ii vine mai usor sa-l zica fata de celelalte si experimenteaza incontinuu.

Metode bune de a vorbi cu bebelusul tau.

  • Citeste-i bebelusului tau de la varsta cea mai frageda. Uitati-va impreuna la o carte cu multe desene colorate si inventeaza tot felul de cuvinte si povestioare. Citeste-i aceeasi povestioare de foarte multe ori. Sau ii poti da o carte care o poate explora cu gurita.
  • Joaca-te diferite joculete. Numara jucariile bebelusului cu glas tare sa auda si sa-l distreze daca o faci pe un ton amuzant.
  • Recita-i versuri ritmate. Daca nu-ti vine in minte mai nimic, poti cumpara sau imprumuta o carte pentru copii.
  • Canta-i bebelusului des. Canta-i orice si chiar nu conteaza daca ai voce. Pentru bebelus ai cea mai frumoasa voce. Pune-i muzica, in special aia clasica se spune ca ii stimuleaza parti ale creierului care au de-a face cu literatura si numerele.
  • Converseaza-te cu el. Chiar si bebelusii cei mai mici isi misca buzele ca si cand ar vorbi.
  • Cand bebelusul scoate sunete, il poti inregistra si sa va amuzati apoi amandoi.
  • In timp ce faci orice prin casa, vorbeste cu el si povesteste-i ce faci cu amanunte. Sau pronunta-i diferite cuvinte.
  • Un bebelus va observa mai bine expresiile cand ii vorbesti de aproape si exagereaza expresiile si mimicile fetei pentru a-i atrage mai mult atentia. Astfel, te poate copia mai bine.

Cum sa-i vorbesti copilului tau. Unii parinti pot comunica foarte usor cu copiii lor, altii gandesc ca e inutil sa vorbesti cu ei pentru ca nu te inteleg. Cand vorbesti bebelusului ii transmiti o emotie si asta il ajuta sa invete si sa-si dezvolte limbajul. Copiii invata limba nativa pentru ca pe asta o aud vorbind.

Vorbitul cu bebelusul include si multe rime, cum ar fi “pa pa”, “la la”, “mama”,  “tata”, etc. Aceste rime si alte cuvinte repetate sunt foarte ajutatoare. Cu cat le repeti mai mult cu atat se intipareste in mintea lor mai bine.

Sa inveti sa vorbesti este ceva fantastic pentru intelectul uman. Bebelusii invata pana la varsta de 3 ani sa vorbeasca si incep chiar sa-si imbogateasca considerabil vocabularul. Chiar daca ti se pare ciudat, pentru un bebelus nu este mai greu sa invete doua limbi in acelasi timp. Asa ca, daca tu si partenerul tau stiti mai mult de o limba puteti vorbi cu bebelusul. Mamica intr-o limba si tatal in cealalta. Astfel bebelusul va sti de “limba mamei” si “limba tatei”.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments