baby-7-1564337

Diversifcarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa extrem de importanta in dezvoltarea acestuia. Starea bebelusului de sanatate din viitor va depinde de modul cum este bebelusul hranit in primii lui ani de viata.

Procesul de diversificare inseamna introducerea treptata a altor alimentelor pe langa laptic.
Intodeauna diversificarea trebuie inceputa sub supravegherea medicului pediatru.

Aspecte de care trebuie sa tii cont cand incepi diversificarea:

  1. Starea de sanatate – bebelusul trebuie sa fie sanatos cand se incepe acest proces;
  2. Starea de nutritie –  se ia in considerare greutatea bebelusului si varsta lui; 6 luni in general, iar daca este supraponderal, mai devreme, 4 luni;
  3. Antecedente de alergii in familie;
  4. Alimentatie la san sau biberon – in general, cei hraniti cu biberonul vor incepe diversificarea mai devreme fata de cei hraniti la san.

Pana la varsta de 6 luni bebelusul are nevoie doar de lapte ca sa se dezvolte normal. Dupa ce trec 6 luni, organismul sau are nevoie si de alte substante nutritive, pentru ca laptele matern nu va mai putea acoperi aceste necesitati. Alimentele noi se introduc progresiv.

Medicii spun ca incepand cu 6 luni aparatul digestiv al bebelusului este pregatit pentru a intampina si alte gusturi. Iar pana la 6 luni, aparatul digestiv nu era bine dezvoltat. Astfel, se minimalizeaza si riscul reactiilor adverse la mancaruri si la alergii (asta daca in familii exista ereditar alergii).

La 4 luni se recomanda sa se inceapa diversificarea doar daca bebelusul este supraponderal sau cand este hranit cu biberonul (laptele formula).

Bebelusul este pregatit pentru diversificare, daca:

  • Isi poate ridica capul si sa si-l mentina cat mai drept;
  • Sta bine cand este tinut;
  • Are o greutate normala;

Alegerea primului aliment nou se va face in functie de greutatea bebelusului si starea lui de nutritie. Pentru normoponderal – supa de legume, greutate mica sau prematur – produsele cereale/ faina fara gluten, pentru supraponderali – sucuri de legume si fructe.

In momentul inceperii diversificarii scaunele bebelusului trebuie sa fie normale.

Orice aliment se va introduce treptat si in cantitati mici. In cele din urma, cantitatile vor creste progresiv in functie de toleranta digestiva a bebelusului.

Hranirea se va face cu lingurita speciala a bebelusului.

Nu se vor introduce doua alimente in acelasi timp. Durata diversificarii trebuie sa fie de 7-10 zile.

Alimentul nou are prioritate fata de cel vechi si se va administra inainte de masa. Daca alimentul nou nu este acceptat de bebelus, se renunta la el si se va incerca din nou dupa 5 zile.

Daca apar semne de varsaturi, diaree sau alte intolerante la alimentele noi, alimentele respective trebuie oprite si sa se revina la alimentatia anterioara. Iar diversificarea va fi reluata cand bebelusul este perfect sanatos.

Pana la 6 luni, laptele matern sau cel formula este preferatul bebelusului. El contine fier, vitamine si proteine intr-o forma usor digerabila. Laptele matern sau formula vor ramane pana la 1 an sursa cea mai importanta de nutritie, chiar daca a inceput diversificarea.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments