240_f_26457955_gzczedyua8jlsusevvdwrdyurlfihhnn

Primele etape in dezvoltarea bebelusului

Una din cele mai mari placeri ale unui parinte e sa-si vada copilul crescand si dezvoltandu-se frumos. Bebelusul devine tot mai curios de lumea ce-l inconjoara si iti arata asta prin sunetele pe care le scoate si bineinteles, zambetele largi si frumoase. Unele schimbari se intampla brusc. Vei vedea ca dintr-o data incepe sa faca un lucru pe care nu l-a mai facut, de exemplu, sa-si suga manutele. Celelalte mai complicate, cum ar fi sezutul in fundulet sau rostogolitul, necesita saptamani de pregatire, dar bebelusul e rabdartor si invata repede.

Doctorii impart dezvoltarea bebelusului in cateva etape:

  • Dezvoltarea sociala, despre cum bebelusul interactioneaza cu tine si cu cei din jur prin sunete, zambete, mimici.
  • Dezvoltarea lingvistica, se refera nu numai la cat de repede bebelusul incepe sa vorbeasca, dar si la cat de bine intelege ce vorbesti.
  • Dezvoltarea functiilor motorii principale, care cuprinde statul in sezut, rostogolitul, mersul de-a busilea, mersul.
  • Dezvoltarea functiilor motorii mai mici, cum ar apucatul sau tinutul in mana sau abilitatea coordonarii privirii.

Medicii de familie si pediatrii vor urmari aceste aspecte, pentru a avea convingerea ca bebelusul se dezvolta cum trebuie. Daca bebelusul tau e mai lent in unele miscari, fata de alti bebelusi, nu inseamna ca e ceva neinregula cu el. Fiecare bebelus e unic si se dezvolta in felul lui. Unii bebelusi invata mai repede, pe cand altii le ia mai mult timp sa invete abilitatile respective. Foarte des se intampla ca un bebelus sa evolueze in anumite privinte mai repede, si in altele mai greu. Poate chiar sa uite din abilitatile deja dobandite pentru o vreme ca sa invete altele noi.
Daca mai ai copii, poti observa ca bebelusul va zambi mai mult celorlalti copii, oferindu-le zambete generoase. Bebelusii sunt fascinati de copii in general. Pot reactiona chiar mai bine, necontand ca i-ai luat nu stiu ce jucarie. Asa ca fratii si surorile, cat si alti copii reprezinta pentru ei o valoroasa sursa de inspiratie.

Bebelusul tau este setat sa-si dezvolte toate abilitatile de care are nevoie. Tot ce trebuie sa faci este sa ii asiguri un loc de explorat cat mai sigur si igienic.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments