Plansul unui bebelus ii asigura supravetuirea fiind singura forma de comunicare pentru moment, iar pentru parinti acesta reprezinta dezvoltare personala.

Noi, mamicile, nu ne putem lasa bebelusul sa planga, iar cand incepe sa planga, ne dorim sa ne poata spune, ce il doare si cum il putem ajuta.

Daca esti atenta la limbajul corpului bebelusului, iti va da niste indicii de care ai putea sa te legi si dupa sa intelegi cauza plansului.

Bebelusul nu stie inca care sunet ii va da de mancare, asa ca scoate sunete care mai de care si plange automat. Fiecare plans este unic, reprezentand limbajul bebelusului si fiecare planset este diferit, pe care il putem numi –  amprenta bebelusului.

Ce faci atunci cand plange? Ai doua optiuni: raspunzi sau ignori. Sa ignori plansul lui nu este o situatie din care ai de castigat. El isi va pierde motivatia sa comunice cu parintii mai tarziu, iar parintii oportunitatea sa-si cunoasca copilul. Ambele parti vor avea de pierdut. Iar un bebelus cu o personalitate mai puternica nu prea renunta asa usor. Nu va face decat sa planga din ce in ce mai tare, facand mai mult zgomot. Optiunea care da castig de cauza ambelor parti este sa raspunzi prompt si cu multa sensibilitate si grija ca el sa simta caldura ta, afectiunea ta si implicarea ta.

Sa raspunzi corespunzator la plansul bebelusului este una din cele mai dificile metode de comunicare ale mamicii cu bebelusul. Il vei intelege dupa mai multe cicluri de plans si vei deveni experta. Trebuie doar sa ai rabdare!

Au fost momente la orice mamica si probabil si tu te intrebi: “Sunt momente cand ar trebui sa-mi las copilul sa planga?” Raspunsul este: NU. Imaginează-ti ca vrei sa transmiți un mesaj, iar persoana careia vrei sa i-l comunici, refuza sa te asculte. Mesajul este foarte important, cel putin pentru tine. Ai nevoie de ajutor si respectiva persoana te ignora. Cum te simti? Pai, poti sa tragi concluzia ca ceea ce doresti sa ii comunici, nu are nici o importantă pentru el/ea. Si ajungi sa crezi ca nu tine la tine si nu-l interesează persoana ta. Cum vei reacționa? Vei tipa mai tare? Te vei da bătuta si iti vei zice ca nu meriti sa fii auzita? Asa e si in cazul bebelușilor.

Teoria ” Plansul este bun pentru plamani” nu este adevarata. Nu iti lasa copilul sa planga si mereu incearca sa afli motivul plansului. Si anume, bebelusul plange fie ca vrea sa fie leganat, fie ca vrea sa fie hranit, fie ca se simte stresat, fie ca il supara ceva, etc. Nu este vina ta ca bebelusul plange, nu o lua personal, dar este datoria ta sa-l opresti.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments