Foarte multe femei se intreaba atunci cand raman insarcinate care este cea mai buna metoda sa-si aduca pe lume pruncul. Din lipsa de informare, multe dintre ele ajung sa aleaga cezariana pentru ca sunt mintite ca e mai usor, ca nu doare sau alte motive de siguranta. In Romania este deja o moda sa se nasca prin cezariana si asta tot din cauza celor care nu informeaza corect viitoarele mame. Aceasta dezinformare are loc pentru ca medicii obstetricieni-ginecologi le este mult mai comod sa faca o operatie cezariana. Le este mai usor din mai multe motive: operatia se programeaza la o ora si nu trebuie sa stea dupa tine ore in sir in travaliu si sa aiba rabdare cum este natural si normal. Un alt motiv este ca operatia cezariana este mai costisitoare si le este mult mai convenabil mai ales spitalelor si clinicelor private. Si este nu in ultimul rand mult mai usor pentru medici si rapid, dupa care pot pleca acasa, fara a avea stresul ca ii poti trezi noaptea din somn. Medicul meu spunea ca o operatie cezariana poate sa faca si un urs si nu ii trebuie multa stiinta. 🙂

Nu ne referim aici la cazurile in care mamicile si-au dorit foarte mult sa nasca natural, dar din motive medicale sau din cauza unei complicatii s-a recurs la cezariana.

Dar sa revenim la ale noastre. Scriu acest articol pentru a indemna viitoarele mamici sa nasca natural, asa cum am reusit si eu. Este un lucru atat de natural si firesc, incat dezmint toate posibilele situatii precum ca nasterea ar fi ceva traumatizant sau infiorator. Si nu este nevoie nici de cursuri nu stiu de care. Lamaze sau hypnobirthing sunt metode care va pot usura nasterea prin educarea subconstientului, dar se poate si fara ele daca apelati la canalul Youtube unde puteti gasi o sumedenie de filmulete si videoclipuri cum va puteti relaxa. Nasterea trebuie sa ramana ceva emotionant, care sa va faca mandre ca deveniti mamici si sa memorati acest eveniment ca si un pas important  in viata voastra, demonstrandu-va voua inca o data, cat de puternice emotional si fizic sunteti.

Si pentru a va intari aceste afirmatii si sa luati decizia buna in ceea ce priveste modalitatea de natere, va voi insira, cele mai importante, dupa parearea mea, beneficiile nasterii naturale:

  1. In primul rand, prin nasterea naturala copilul se naste mai sanatos si primeste bacteriile benefice ale mamei care ii fortifica sistemul imunitar.
  2. Copilul trebuie sa vina atunci cand este pregatit, nu programat de tine, astfel nu vei risca sa fie traumatizat si se poate adapta mai usor mediului (din apa pe uscat).
  3. Stabilesti o legatura directa cu copilul, iar el te va recunoaste imediat  dupa miros, voce si caldura corpului tau.
  4. Te vei recupera imediat sau mult mai repede decat in cazul cezarienei care iti va lua timp pentru ca pana la urma cezariana este o interventie chirurgicala.
  5. Iti vei putea alapta copilul imediat si se va adapta mai usor la primul supt.
  6. Nasterea naturala are un impact asupra scaderii riscului de incidenta a depresiei postnatale.
  7. Durata de spitalizare in cazul unei cezariene este de 2-4 zile, in comparatie cu 1-2 zile dupa o nastere pe cale naturala.

Si cred ca lista ar mai putea continua, eu am insirat decat cateva aspecte si pe care le consider esentiale si mai importante care sa va faca sa va razganditi si sa luati decizia buna in ceea ce priveste tipul de nastere si viitorul sanatatii copiilor tai.

 

 

Facebook Comments