240_F_89016748_BzSymeFdrRABQYR698ric4HCUbpN6F27

Bebelusul nou-nascut nu are abilitatea de a-si controla miscarile. Cu cat trece timpul, bebelusul tau invata cum sa-si controleze fiecare parte a corpului.

Bebelusii invata sa-si tina capul inainte sa-si coordoneze piciorusele. Sau isi vor folosi mainile sa loveasca un obiect inainte sa le impreuneze si sa tina acel obiect.

Controlul capului. La inceput muschii gatului sunt inca fragezi sa sustina capul bebelusului. De aceea, ii vei sustine capul de fiecare data cand il tii. Incepand cu saptamana a 6-a, bebelusul incearca sa-si ridice capul pret de o secunda sau cateva si sa-l miste dintr-o parte in alta.

Cand bebelusul este asezat pe burtica in jurul varstei de 3 luni, el va incerca sa-si mareasca aria uitandu-se in jur foarte curios. Unii dintre bebelusi mai puternici, sunt capabili sa-si ridice capul cand stau pe burtica poate chiar la cateva de la nastere.

Pe masura ce bebelusul creste, el isi va intari musculatura gatului si isi va ridica si umerii pentru a sta mai bine in maini.

La varsta de 4 luni, bebelusul tau isi va tine capul fara ajutorul tau. Daca faci vreo manevra mai ciudata sau neobisnuita, va fi nevoie de ajutorul tau (de exemplu, daca il asezi in scaunul de masina).

In jurul varstei de 6 luni, bebelusul isi dezvolta muschii gatului suficient de bine pentru a-si mentine capul sus si drept cand se afla mai ales in miscare. Prin urmare, in curand va fi capabil sa stea in sezut fara ajutor. Unii dintre ei deja la 6 luni stau in sezut.

Leganarea si rostogolirea.  Prima miscare independenta facuta de bebelus este rostogolirea. De obicei, bebelusii se rostogolesc de pe burtica pe spate prima data.

Cand bebelusul descopera rostogolirea este un moment emotionant pentru amandoi, si pentru tine, si cel mai mult pentru bebelus. Va incerca sa exerseze aceasta miscare ori de cate ori are ocazia.

Rostogolirea este un proces complex care se manifesta de obicei intre 5-7 luni. Semnele incep de pe la 2 luni, dar perfectionarea acestei miscari ajunge sa fie executata mai bine dupa 5 luni.

Pentru ca rostogolirea se poate produce oricand, este foarte important sa nu lasi niciodata bebelusul nesupreavegheat, mai ales pe masa de infasat sau langa marginea patului.

Incurajarea rostogolirii. La fel ca si celelalte abilitati fizice, rostogolirea se intampla atunci cand bebelusul se simte pregatit. Poti incuraja bebelusul sa se rostogoleasca. Te poti folosi de o jucarie. Asigura-te ca sta intins pe suprafata tare. Suprafetele moi vor ingreuna acest proces.

  1. Intinde bebelusul pe spate. Incearca sa-i atragi atentia cu una din jucariile preferate tinand-o deasupra capului lui si cu intelesul ca poate ajunge usor la ea.
  2. Incearca sa misti jucaria spre stanga sau spre dreapta lui pentru a-l face sa-si intoarca privirea si sa se intinda dupa ea. Dupa mai multe incercari, va incepe sa se balanseze pe una din aceste parti care o soliciti.
  3. Foarte gentil si usor tine bebelusul cateva momente spre stanga lui sau dreapta lui. Apoi incet si lent, intoarce bebelusul pe burtica. Asigura-te ca este fericit.

Incercarea de a sta in sezut. Bebelusul incearca sa stea in fundulet incepand cu 3 sau 4 luni. Asta dupa ce are un control mai bun asupra capului. Vei observa, de cele mai multe ori, ca atunci cand este asezat pe spate, el va incerca sa-si ridice capul pentru a se uita in jur. Daca ii intinzi mana ta si incerci sa o ridici un pic, vei observa cat de muncitor este si va incerca sa se agate de ea pentru a se putea ridica in sezut.

Bebelusii adora sa fie saltati in sus pentru a putea privi mai bine ce se intampla in jurul lor. Daca iti permiti, un balansoar este ideal pentru asta si te mai scapa si de durerea de spate.

Cand muschii gatului si spatelui s-au mai dezvoltat, bebelusul va incerca sa stea in sezut. De obicei, se intampla in jurul varstei 5-6 luni. Cand bebelusul simte ca poate sa stea in sezut, asigura-te ca miscarile lui indiferent care vor fi sa nu se raneasca.

Incurajarea statului in sezut:

  1. Asteapta pana bebelusul sta pe spate. Ofera-i bebelusului mainile tale si vezi daca are intentia sa le ridice in sus. Daca da, poti foarte lent sa-l ajuti sa se pozitioneze in sezut. Asigura-te ca gatul sta in linie dreapta cu corpul.
  2. Din pozitia sezut poti foarte lent sa-l culci din nou pe spate. Inca o data, asigura-te ca gatul este bine in comparatie cu spatele si restul corpului. Pentru un plus de bucurie si distractie, ii poti repeta cuvintele “suuuuuuuus” si “jooooooooosss”.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments