240_F_125529995_AEZdcfd0ykQCFw4nJLmMyJoQpd6UL1zL
Bebelusul se naste cu reflexul de apucare, dar trebuie sa treaca luni bune ca el sa apuce un obiect si sa-l ridice. Este prea devreme pentru bebelus in primele saptamani sa apuce si sa ridice sau sa duca la gurita obiectele.

Pe la varsta de 8 saptamani de la nastere bebelusul incepe sa-si deschida mainile. Daca ii dai bebelusului o jucarica mica, o va apuca din instinct si o poate pipai pentru cateva momente. O jucarie cu sunete ar fi perfecta pentru ca sunetul va atrage atentia asupra manutelor bebelusului.

Pe la 3 luni manutele bebelusului sunt principalele arme de joaca. El le examineaza cu mare atentie, le aduce la gurita, le impreuneaza. Toate aceste activitati il ajuta sa-si dezvolte mai bine coordonarea ochi-manute.

In jurul varstei de 3-4 luni bebelusul va putea sa apuce obiecte mai mari, iar daca ii intinzi o jucarie, va ridica mainile la ea sa o apuce. Asigura-te ca-i oferi timpul necesar bebelusului tau sa apuce jucaria.

Odata ce bebelusul poate tine bine jucaria sau oricare alt obiect in manute, va duce la gura. Va duce la gurita tot ce tine in maini. Limba are mai multe terminatii nervoase decat degetelele de la maini. De aceea, ii place sa exploreze mai mult cu gurita. Asta inseamna ca tot ce ajunge in mainile bebelusului trebuie sa fie sigur.

Pe la varsta de 6 luni bebelusul poate sa mute o jucarie dintr-o mana in alta. Iar daca o scapa si e mai departe, inca nu e interesat sa o recupereze.

Jucariile bune de apucat. Bebelusul se poate juca si cu alte obiecte. Nu este neaparat sa fie toate jucarii. Dar trebuie sa te asiguri ca sunt sigure si nu au colturi sau alte chestii care l-ar putea rani. Odata ce bebelusul a indragit arta apucarii, asigura-i o gama larga de jucarii pe care le poate explora. O gama larga de jucarii care sa cuprinda cat mai multe marimi, culori, texturi, sunete si forme, cum ar fi:

 • jucarii care au mici proeminente iesite in afara pentru a fi usor de apucat
 • jucarii cu doua manere pentru a usura tranzitia dintr-o mana in alta
 • jucarii care le poate explora cu gurita in siguranta, ceea ce este bine pentru dintisori si gingii
 • jucarii in culori aprinse cu un contrast mare
 • jucarii care sunt interesante la atingere si cu textuti interesante
 • jucarii care fac orice fel de zgomot

Te poti juca foarte bine cu bebelusul tau un joc foarte interesant: sa prinzi cu o sfoara o jucarie si sa o plimbi in aria vizuala a bebelusului. El va urmari cu privirea, iar in cele din urma, va intinde mana sa o apuce. Cand a apucat jucaria, zambeste-i larg si felicita-l cu “foarte bine, bravo!!”. Termina mereu jocul, oferindu-i jucaria sa se joace.

Jucariile si siguranta. Asigura-te ca orice obiect care ajunge in manutele bebelusului este sigur si nu prezinta pericole. Poti lua in considerare si ghidul de siguranta de mai jos:

 • o jucarie nu trebuie sa fie atat de mica, incat sa incapa in gurita bebelusului
 • o jucarie nu trebuie sa aiba parti mici detasabile pentru a le baga in gurita
 • o jucarie nu ar trebui sa fie grea, daca din greseala o scapa pe fata lui atunci cand sta culcat pe spate
 • o jucarie  nu trebuie sa fie realizata din materiale de proasta calitate sau toxice
 • o jucarie de plus trebuie sa fie spalata inainte de a fi data bebelusului. Fii atenta ca ochisorii de la jucaria de plus sa fie fixati bine sau alte detalii care sunt lipite sau cusute, sa nu existe posibilitatea desprinderii de jucarie
 • toate jucariile trebuie sa respecte standardele de siguranta cunoscute
 • nu-i da bebelusului o jucarie pentru o varsta mai avansata. Jucariile sunt facute potrivite si special fiecarei varste din motive de siguranta
 • nu-i da un balon bebelusului pentru ca il poate speria daca se sparge si nici partile mici din balon nu e recomandat sa le ingereze
 • nu lega sau atasa nici o jucarie cu ata sau sfoara de patut
 • inlatura toate obiectele care se agata, atunci cand bebelusul a invatat deja sa stea in sezut.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments