child-1522870_640

Un copil trebuie sa primeasca ingrijire care sa-i garanteze sanatate, siguranta si dezvoltare armonioasa. Chiar daca te gandesti sa incepi serviciul din nou dupa nastere sau ceva timp sau daca ai de gand sa angajezi o bona, trebuie sa te gandesti la aranjamentele cum vei ingriji bebelusul.

Daca te gandesti sa te intorci la munca, ai cateva optiuni la dispozitie, cum ar fi:

  • Bonele. Bonele se gasesc cel mai frecvent prin agentiile de bone. Ele sunt cele mai competente pentru a-ti gasi o persoana potrivita pentru copilul tau. Poti stabiliti in functie de programul tau, daca locuiti  impreuna sau se va deplasa zilnic la domiciliul tau. Avantajul este ca bebelusul va sta in propria casa. Nu trebuie sa imbraci si infofolesti copilul chiar de la prima ora a diminetii ca sa-l lasi in drum spre munca ta. Iti poti stabili propriile standarde si programul de lucru flexibil. Alt beneficiu este ca copilul beneficiaza de atentia individuala si nu de cea de grup. Nu va fi expus la bolile sau comportamentul neadecvat al altor copii. Si cel mai important, nu trebuie sa-ti iei concediu medical daca micutul se imbolnaveste. Si nici nu trebuie sa-ti faci griji referitor la transportul bebelusului, doar daca doresti ca bona sa-l duca undeva. Un alt avantaj este ca bona te poate ajuta cu hrana si menajul pentru bebelus cand acesta doarme. Este mult mai avantajos cand ai mai multi copii. Daca mergi pe aceasta varianta, verifica si referintele bonei, daca mai are si alte experiente cu copiii. Astfel, iti vei putea face o idee mai clara.
  • Cresele sau gradinitele. In aceasta situatie, copilasul tau va primi ingrijire alaturi de ceilalti copilasi. Are ocazia sa se dezvolte intr-un mediu placut alaturi de alti copii. Sunt servicii mai putin costisitoare decat daca ai angaja o bona (asta daca nu te gandesti sa-l dai la o gradinita privata, care te costa cat o bona). Anumite centre pot avea grija de copii care au nevoie de ingrijiri speciale sau daca ai nevoie de program prelungit. Personalul de la gradinite a fost instruit sa lucreze cu copiii. Locul respectiv este dotat cu diferite sali in functie de varsta si capacitati.Nu trebuie sa-ti faci griji daca educatorul se imbolnaveste, va exista un inlocuitor. Bona daca se imbonaveste, trebuie sa te invoiesti de la munca. Cel mai mare avantaj este ca bebelusul va avea sansa sa socializeze cu alti copii. Unele centre sunt dotate cu camere video si le poti urmari activitatea de acolo si asa vei fi la curent cu ce face micutul tau.
  • Rudele sau prietenii. Foarte multe mamici, parinti apeleaza la rude, mai ales la bunici. Uneori cand iti incredintezi bebelusul la rude iti da mai mult confort. La fel ca si in cazul bonei, micutul primeste atentie individuala. Acest tip de angajament iti ofera mai multa flexibilitate pentur orele de lucru. Iar costurile din toate serviciile de mai sus pot sa fie cele mai mici sau chiar deloc.

Trebuie sa te gandesti foarte bine care optiune ti se potriveste cel mai bine si pe care ti-o poti permite. Gandeste-te cate ore ai nevoie de aceasta asistenta pe zi sau pe saptamana. Un aspect important este ce tehnici disciplinare iti doresti pentru copilasul tau. Trebuie sa-ti faci un plan si daca bebelusul se imbolnaveste.

In primele saptamani trebuie sa urmaresti atent activitatea bonei sau centrul ales pentru a vedea cum s-a adaptat micutul. Daca alegi o cresa sau gradinita cel mai probabil ca la inceput va sta decat cateva ore. Iar daca se adapteaza de indata, il poti lasa program normal. Daca bebelusul reactioneaza bine la persoana sau personalul care il ingrijeste, nu trebuie sa mai ai frici pentru ca va ajunge sa le indrageasca in curand. Nu iti fie frica pentru ca nimeni nu o sa te poata inlocui din inima micutului.

Daca alegi sa-l duci la cresa sau gradinita, petrece cateva minute cu personalul centrului, astfel incat sa vada si bebelusul ca interactionezi.

Sa gasesti persoana potrivita pentru bebelusul tau, poate fi un proces foarte obositor. Dar poti economisi timp si energie, daca iei de la inceput in calcul nevoile familiei si studiezi cu atentie toate optiunile care le ai.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

 

Facebook Comments