lei-ron-bani

Bebelusul are dreptul la alocatie si indemnizatie. Aceste informatii pot fi obtinute daca se da telefon, cauti pe internet sau te duci direct la sectia respectiva pentru a te pune la curent cu actele necesare pentru a le putea obtine.


viatacamamica.ro Web analyticsCa si oricare alta mamica a trebuit sa ma interesez ce actele sunt necesare. E bine s-o faci inainte sa se nasca bebelusul ca dupa nastere sa te duci direct cu actele respective sau sa trimiti un reprezentant. Daca nu acorzi importanta din prima la toate actele necesare, te trezesti ca trebuie sa mai faci si alte drumuri, chestie care nu prea e placuta si nici la indemana cand bebe are cateva zile sau saptamani.

Pentru ca m-am confruntat mai recent cu aceste informatii, va voi spune cum a fost in cazul meu. Sper si voi sa nu aveti batai de cap si sa depuneti dosarul fara sa mai fiti nevoite sa mai faceti nu stiu cate drumuri.

Despre alocatie. Alocatia pentru bebelus incepe din prima luna dupa nastere si o vei putea incasa pana copilul implineste 18 ani. In primii 2 ani, valoarea actuala a alocatiei este de 200 lei, iar incepand cu varsta de 2 ani – 84 lei. La aceasta alocatie au drept toti copiii. Nu discut aici despre cazurile exceptionale. Daca doriti, ma pot interesa si va pot scrie un articol si despre acele cazuri.

Actele pentru a intra in posesia ei, le poti depune imediat dupa nasterea bebelusului si sunt urmatoarele:

 1. Buletin mamica – copie
 2. Buletin tatic – copie
 3. Certificatul de nastere al bebelusului – copie
 4. Certificat de casatorie (daca exista) – copie
 5. Extras de cont (daca o soliciti sa-ti vina direct pe cardul tau si il poti printa singura sau daca nu te descurci te ajuta personalul de la banca), alternativa era sa vina prin Posta Romana
 6. Cerere tip pe care o poti descarca de pe – http://www.dgaspc.ro/aloca-ie-de-stat.htm  sau de la biroul unde se depune dosarul
 7. Dosar cu sina (mie mi-au cerut si un dosar)

Inainte de a te duce sa depui, este bine sa dai un telefon si sa verfici cu ei programul inca o data sa nu bati drumul aiurea si sa verifici si cand au pauza de masa, sa nu astepti prea mult ca bebelusul nu este rabdator fara tine in cazul in care alaptezi. Nu te sfatuiesc sa te duci chiar de luni pentru ca poate fi aglomerat dupa week-end. Incepand de marti in functie de programul lor, te poti duce sau trimite reprezentantul tau.

Cand ajungi la biroul respectiv, sunt verificate actele si ti se da un biletel cu un numar de inregistrare. Te sfatuieste sa verifici contul cam in 2 luni pana proceseaza ei datele. S-au tinut de cuvant in cazul meu. Cam atat despre alocatie si acum sa trecem mai departe la indemnizatie.

Despre indemnizatie. Aceasta reprezinta concediu crestere copil. Inainte de a insira actele, doresc sa precizez ca in concediu pre si post-natal (126 zile) suma pe care o vei incasa este 85% din salariul tau brut din ultimele 6 luni (implica o formula de calcul), iar calculul concediu de crestere copil este 85% din salariul net din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Voi vorbi doar de cazurile normale, nu si de cele exceptionale.

Aceasta indemnizatie se ia pana cand copilul implineste 2 ani, iar pentru copiii cu handicap pana la 3 ani. Actele pentru a intra in posesia acestei indemnizatii se depun dupa suspendarea contractului de munca dupa ce s-a terminat concediu post-natal sau cu 30 de zile inainte de suspendarea activitatii (depinde de locul unde lucrati daca doresc sa-l completeze inainte).

Momentan, daca doresti sa reincepi activitatea cu 61-62 zile inainte ca bebelusul sa faca 2 ani, adica la 1 an si 9 – aproape 10 luni, poti beneficia si de un bonus de insertie de 500 lei pana bebelusul implineste 3 ani.

Actele necesare:

 1. Dosar cu sina
 2. Cerere tip pe care o luati de pe site direct sau de la biroul unde se depune dosarul
 3. Buletin mamica – copie si original
 4. Buletin tatic – copie si original
 5. Certificat de nastere bebelus – copie
 6. Certificat de casatorie -copie
 7. Dovada eliberata de la banca unde sa fie precizat numele si prenumele titularului de cont, CNP-ul, codul IBAN si stampila bancii. Contul trebuie sa fie in lei si cel mai bine consulta lista cu bancile care colaboreaza, dar sunt cam toate in principiu.
 8. Adeverinta (Anexa 2) completata de angajator si semnata, stampilata
 9. Dovada suspendarii activitatii – copie si original
 10. Declaratie tip tatic tot de la ghiseu

Cam astea sunt mamici actele pentru cazurile fara exceptie. Eu cu astea m-am confruntat si am depus imediat si fara nici o problema. Sper si voi sa nu aveti dureri de cap.

Mai sper ca incepand cu 2017 sa fie norme si legi si mai bune pentru mamici. Oricum cu astia 2 ani (concediu crestere copil), eu spun ca suntem norocoase. Cunosc multe mamici din alte tari vecine, care spun ca ele pot sta decat 5-6 luni acasa si dupa sunt nevoite sa se intoarca la munca conform legilor din tara respectiva. Din acest punct de vedere, ma bucur ca traiesc in Romania.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

 

Facebook Comments