240_f_97195904_sltrvik5g7sog2k4jltdr97o558ugkyz

In primul an de viata vei face multe vizite medicale sau controale periodice la medic. Ele se fac pentru a urmari starea de sanatate a bebelusului, dezvoltarea lui sau pentru a identifica potentiale probleme si a le gasi remediu cat mai repede. Aceste vizite se mai fac pentru a primi raspunsuri la toate intrebarile tale de la un specialist, deci o persoana de incredere. Aceste controale implica in prima faza masuratul, cantaritul si vaccinatul bebelusului.

Primul control al bebelusului se face in primele 48-72 ore de la externarea din spital. Asta pentru a vedea daca icterul si-a facut de cap sau e in limite normale. In primul an, vizitele medicale sunt obligatorii de facut la: 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni. Recunosc ca eu ma duc in fiecare luna, sa stau eu mai linistita. Aici nu intra in discutie, daca bebelusul este bolnav. Atunci se programeaza de cate ori este nevoie.

Se recomanda sa participe ambii parinti la primele vizite medicale. Asta pentru ca porti o discutie intre timp cu medicul si nu e usor sa te concentrezi la tot ce zice, notiunile si procedurile care urmeaza sa le faci. Cealalta persoana poate nota si asa nici nu risti sa pleci de acolo fara raspuns la toate intrebarile, pentru ca exista posibilitatea sa uiti ce-ai vrut sa intrebi si sa-ti amintesti cand ajungi acasa.

Examenul pediatric consta in: masurarea bebelusului (lungimea bebelusului, circumferinta craniana si greutatea), iar pentru precizia datelor, bebelusul se dezbraca si fara scutec. Rezultatul acestor masuratori se noteaza intr-un caiet/ jurnal care este al bebelusului pentru a putea avea o imagine clara asupra dezvoltarii lui. Este important ca ritmul cresterii copilului sa progreseze de la o vizita la alta.

Urmatorul pas este examenul fizic integral, unde medicul se asigura ca organismul bebelusului, reflexele si tonusul muscular sunt in regula. Daca consideri ca bebelusul ar avea o afectiune, roaga medicul sa asculte si sa verifice mai in detaliu zona respectiva. E important sa nu ii ascunzi informatii legate de bebelus si sa-i oferi mai multe informatii legate de sanatatea copilului. Astfel, medicul va face un control mai eficient.

Principalele zone verificate de medic sunt: Capul (zonele moi ale capului). Acestea se pot atinge si vor disparea in urmatorii doi ani. Urechile se verifica daca exista fluid sau vreun semn de infectie. Se evalueaza si reactia la diferite sunete. Ochii se verifica (cu o lanterna) pentru a vedea daca bebelusul capteaza atentia si se va urmari si miscarea ochilor. Gura se verifica pentru a se asigura ca nu exista candidoza bucala sau mai tarziu se va verica daca bebelusul a inceput sa saliveze mai mult, semn ca apar dintisorii. Pielea se verifica pentru a identifica diferite afectiuni, cum ar fi: semnele din nastere, urticaria si icterul, ingalbenirea pielii si a ochilor. Inima si plamanii sunt ascultati cu stetoscopul pentru a se asigura ca inima bate normal si nu exista dificultati in respiratie. Se mai verica abdomenul, coapsele si piciorusele. Medicul va mai face o verificare a organelor genitale. 

Medicul va fi interesat si de obiceiurile alimentare ale copilului. Aici te va intreba si despre necesarul vitaminei D si suplimente de fier unde este cazul.

Te va mai intreba de cate ori ii schimbi scutecul si de cate ori are scaun pe zi sau saptamana. Iar legat de alimentatie, atunci cand vine vremea diversificarii, pediatrul este cel mai in masura sa-ti dea sfaturi.

Pediatrul te va mai interoga cate ore doarme bebelusul, pentru ca somnul este o parte foarte importanta.

Inainte de a pleca de la cabinetul medicului, asigura-te ca ti-ai programat urmatoarea vizita. Daca ajungi acasa uiti ca te iei cu alte lucruri si dupa s-ar putea sa gasesti prea aglomerat sau sa nu existe posibilitatea unei programari foarte curand.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

 

 

 

Facebook Comments