o-FAMILY-DINNER-facebook

Obiceiurile de mancare ale familiei se datoreaza unei baze pe care o construiesti de-a lungul timpului. In multe culturi este normal ca familia sa manance impreuna, iar copiii se ghideaza dupa acest model.

Din pacate job-urile din ziua de azi sau alte motive distrug acest obicei. Se distruge acest concept si este inlocuit cu mancatul la televizor, fast-food sau mancarurile la pachet, rontaiala. Mentalitatea noastra a ajuns sa accepte aceste norme.

Este dezamagitor acest lucru. Interactiunea sociala din timpul mesei este pierduta. In sanul familiei se formeaza educatia despre mancare. Intr-o lume care este bombardata cu semipreparate, fast-food si publicitatea acestora, care este evidenta chiar si in scoli, sanul familiei are responsabilitatea pentru o nutritie sanatoasa si bunastare. Trendul in educatia alimentara in scoli s-a indepartat foarte mult de baza invatatului cum, de exemplu, sa fierbi un ou (care daca te gandesti esti chiar fundamental).

Copiii observa si invata din asta. Daca parintii mananca regulat o mare varietate de alimente, asa vor face si copiii. Mancatul impreuna ajuta sa transferi aceste credinte doar prin fenomenul observare, si nu printr-o lista lunga de reguli. Actiunile mici ca, de exemplu, sa dea mai dea mai departe mancarea de la unul la celalalt, invata copiii sa imparta si sa-si asume responsabilitati.

Seteaza-ti ca obiectiv sa asterni o atmosfera calda, relaxata si placuta in timpul mesei. Imagineaza-ti ca esti o musculita pe perete –  ce sunet sau zgomot va fi prezent in timpul mesei familiei tale?  E o serie de instructiuni: “mananca legumele”, “comporta-te frumos”, ” nu manca cu degetele”, “mesteca corect”, sau este o conversatie unde se schimba idei si se afla noutati?

Regulile setate trebuie sa corespunda si varstei copilului. Pentru 2 ani este inca greu de imaginat ca acel copil va sta drept si corect la masa. Lasa-l sa se miste si asigura-te ca-l saluti din nou cand revine din lumea lui agitata. La 5 ani, exista posibilitatea sa se stea mai frumos la masa si chiar sa se poata purta o conversatie placuta. Si incearca sa nu te susotesti cu partenerul. Copilul trebuie tratat ca un adult si sa i se dea senzatia ca nu i se ascunde nimic. Din cand in cand, poti schimba asezatul scaunelor si poti observa ce schimbari are asupra conversatiei voastre. Vei fi surprinsa de efectele pe care le are acest schimb.

Nu uita sa introduci si elementul amuzant: copilul tau se poate da drept ospatar, sau mancati la lumina lumanarii, sau poti pune flori pe masa, sau o foaie cu creioane colorate, sau mancati cu betisoare, etc.

Daca programul nu iti permite sa mancati impreuna in fiecare zi, incearca macar in week-end-uri sau de doua ori pe saptamana sa mancati impreuna cel putin. Iar in timpul saptamanii macar o ceasca de ceai sau orice altceva doar sa va faca sa stati la masa si sa mai discutati. Iar familiile formate dintr-un singut parinte sunt considerate ca si familii cu doi parinti (daca unul dintre parinti ar munci). In nici un caz sa nu neglijezi momentul de conversatie si de stat impreuna la masa. Sunt momente de calitate in toate cazurile!

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments