240_F_123777461_x4q10rEdF1DvjtzaVBnFxA0KeVIaznjn

Fratele sau sora nou-nascuta va deveni acel cineva cu care copiii mai mari se vor juca, vor rade si vor imparti o relatie pe parcursul intregii vieti.

Bebelusii au nevoie de multa atentie, iar asta poate afecta relatia cu celalalt copil si ii poate provoca gelozia.

Nu subestima impactul pe care il poate avea nou-nascutul asupra familiei. Ia in considerare dinamica personala a familiei si incearca sa înțelegi cum sa ajuti ceilalati copii sa se adapteze noii situatii.

Cel mai bine, ajuta la stabilirea interactiunii timpurii, si asa pregătesti copilul sau copiii mai mari pentru ceea ce va urma.

Dupa ce copilul sau copiii mai mari au pus o sumedenie de intrebari despre burtica rotunda, ai discutat si explicat sosirea bebelusului.

Este dificil sa prevezi cum va reactiona cel  mai mare la aparitia unui nou membru in familiei.

Copiii mai mari sunt nerabdatori, de obicei, sa-si intalneasca sora sau fratele nou. Copiii mai mici pot fi confuzi sau suparati si pot avea dificultati de adaptare, mai ales in cazul cand bebelusul doarme mai putin si cere mai multa atentie din partea ta. Este nevoie sa explicam celorlalti copii ca bebelusul in majoritatea timpului va plange, va dormi si va manca. Si trebuie sa mai astepte pana sa-i devina tovaras de joaca.

Aranjamentele legate de ingrijirea copilului trebuie facute din timpul sederii la spital si va fi mai usor sa-i explicati toate detaliile. Poti sa-i oferi copilului mai mare un cadou, drept un tricou pe care sa scrie “fratele/sora mai mare”.

Dezvoltarea copilului mai mare va fi influentata de aparitia bebelusului, in unele cazuri.

Copiii sub 2 ani. Inca nu vor intelege ce inseamna sa ai un frate sau sora. Poti sa-i povestesti despre noul fratior sau surioara, in timp ce va uitati impreuna la carti cu poze despre bebelusi si familii.

Copiii intre 2 si 4 ani. La aceasta varsta, se pot simti inconfortabili si nu prea doresc sa imparti atentia cu bebelusul nou-nascut. Citeste-i despre bebelusi, frati si surori. Ia-i o papusa de care sa aiba grija. Laudati-l sau laudati-o de fiecare data cand se comporta bine.

Scolarii. La aceasta varsta, copiii pot deveni gelosi pe atentia care o primeste bebelusul. Incearca sa discuti de fiecare data cu copilul mai mare. Implica-l in participarea ingrijirii nou-nascutului si explica-i sa fie bland cu bebelusul. Si subliniaza-i avantajele unui frate mai mare, de exemplu, ca poate merge mai tarziu la culcare sau se poate juca cu anumite jucarii.

Toti copiii. Indiferent de varsta copilului mai mare, asigura-te ca dupa sosirea bebelusului, acesta va primi in continuare multa atentie din partea ta si a celorlalti membri ai familiei. Pentru un copil mai mare poate fi destul de greu sa vada cum il alinta pe noul bebelus. Il poti implica si pe copilul mai mare, facand cateva poze doar cu el si apoi impreuna cu bebelusul sau cu toti fratii.

Atunci cand vin rudele si prietenii in vizita si ii aduc cadouri bebelusului, ai grija sa ai pregatit si pentru copilul mai mare ceva, sa nu se simta izolat.

Daca hranesti bebelusul, include-l si pe cel mai mare, de exemplu citeste-i povesti si asigura-l ca il iubesti atat pe el, cat si pe bebelus.

Rivalitatea intre frati. Uneori copiii mai mari sunt stresati de schimbarile prin care trec si isi pot descarca frustrarile pe bebelus. Daca se intampla diferite brutalitati din partea fratelui mai mare, cum ar fi, ii ia biberonul sau il trage de par, trebuie sa aveti o discutie serioasa. Explica-i ca-l iubesti la fel de mult si nu ii este permis sa-i faca rau bebelusului. Implica copilul mai mare in activitatile bebelusului, cum ar fi cantatul, baita sau schimbatul scutecelor. Si astfel, vei incuraja interactiunea pozitiva dintre frati. Din motive de siguranta, nu trebuie sa lasi niciodata un bebelus nou-nascut cu un copil sub varsta de 12 ani.

Pe masura ce copiii cresc, ei intra in competitie pentru a capta atentia parintilor. Semnele de rivalitate includ porecle, lovituri, certuri si atitudine regresiva. Acest tip de comportament este tipic cand mai apare un copil in familie si se adanceste cand celalalt copil primeste atentie in plus.

Copiii intre care diferenta de varsta este mai mica de 2 ani se pot bate mai mult decat cei intre care distanta este mai mare. Chiar daca toti fratii se bat sau se sicaneaza sau zic multe vrute si nevrute, exista lucruri pe care tu ca parinte le poti face, pentru a incuraja relatia sanatoasa dintre frati, pe masura ce copiii cresc.

Respecta nevoile unice ale fiecarui copil. Nu este usor sa tratezezi mereu copiii in mod egal, dar concentreaza-te pe nevoile unice ale fiecarui copil.

Evita comparatii. Compararea abilitatilor copiilor ii poate face sa se simta raniti si nesiguri. Evita sa vorbesti despre diferentele dintre copii in fata lor.

Stabileste reguli de baza. Asigura-te ca fac diferenta intre comportamentul acceptabil si cel inacceptabil, la fel si consecintele unui comportament neadecvat. Lucreaza in mod constant prin disciplinare. Daca incalca regulile, poti stabili pauze sau pierderea unor privilegii.

Asculta-ti copiii. Uneori poate fi frustrant sa fii fratele cuiva. Lasa copiii sa se elibereze de sentimente negative pe care le au unii fata de altii si asculta-i. Arata-le ca intelegi cum se simt. Daca ai frati sau surori, le poti povesti de intamplarile voastre cand erati copii.

Nu lua partea nimanui. Incurajeaza copiii sa-si rezolve singur problemele. Evita cuvintele aspre la adresa copiilor. Ele pot perpetua rivalitatea dintre ei.

Lauda-i. Atunci cand observi ca se joaca frumos sau lucreaza in echipa, lauda-i si incurajeaza-i.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments