brothers-457237_640

Dupa ce bebelusul tau implineste varsta de 2 ani, probabil te vei trezi cu intrebari de la familie si prieteni daca mai doresti si alti copii. Poate aceasta intrebare te preocupa si pe tine.

Aceasta decizie este una personala, chiar daca poti primi multe sfaturi si pareri. A avea un alt copil poate fi o decizia mai grea decat cea de-a avea primul copil. Vor aparea ganduri cum va afecta al doilea copil familia, relatiile, stilul de viata, finantele si cariera. Te intrebi daca este alegerea corecta si cand este momentul potrivit. La aceasta intrebare doar tu si partenerul va puteti raspunde cand va simtiti pregatiti.

Distanta dintre sarcini afecteaza diferenta de varsta dintre copii si poate avea un impact asupra sanatatii tale si a copilului. Sunt multi factori de luat in considerare cand planuiesti o a doua sarcina.

Impreuna cu partenerul poti lua decizia cea mai corecta. Fii intelegatoare si asculati-va reciproc unul pe altul. Vorbiti despre probleme, cu intentia de a va consolida familia si relatia.

Inainte de a-ti extinde familia, sunt niste lucruri de luat in considerare, oricare ar fi sperantele, temerile si visele tale:

  • Responsabilitati suplimentare. In ciuda tuturor satisfactiilor, ingrijirea unei familii mai mari poate fi solicitanta fizic, mental si emotional. Multi parinti spun ca al doilea copil este un efort mai mult decat dublu. Este nevoie de mai mult timp si energie pentru un bebelus, in timp ce primul copil are si el nevoie de atentia ta. Viata ta e mai dezordonata, la fel si casa. Asta daca nu ai ajutoare platite sau neplatite. Dar vei invata sa te ridici la nivelul asteptarilor. Odata cu al doilea copil, iti dai seama cate ai invatat cu primul. Ai mai multa incredere in fortele proprii, mai multe cunostinte si ti se pare mai usor sa rezolvi problemele care erau dificile prima oara.
  • Preferintele partenerului. Uneori unul din parteneri poate sa nu fie pregatit pentru al doilea copil. Este foarte important sa comunicati si sa discutati. Asa puteti realiza ce inseamna pentru amandoi al doilea copil si care sunt telurile si visele voaste. Amandoi trebuie sa fiti pe aceeasi lungime de unda cu privire la aceasta decizie. Daca nu sunteti de acord, mai incercati sa discutati aceasta situatie peste un an-doi.Mai poate fi util sa discutati cu alte cupluri care au doi copii si sa vedeti si parerile lor.
  • Situatia financiara a familiei. Un al doilea copil inseamna cheltuieli in plus pentru familie. Este bine sa ai un buget suplimentar inainte de a concepe un alt copil. Si gandeste-te care va fi situatia familiei dupa ce se naste acesta. Trebuie sa reflectezi bine asupra bugetului si sa-ti dai seama daca vei avea posibilitatea pentru a-i asigura cresa, educatia, etc. Pe termen lung, a avea copii apropiati ca varsta, te scuteste de cheltuieli cu ingrijirea lor. Pe de alta parte, a avea copii la distanta mai mare de timp, iti poate oferi o perioada in care sa va redresati financiar.
  • Impactul asupra carierei. Va fi un pic mai greu cu cariera si sa jonglezi intre indatoririle de la servici si cele de acasa. Trebuie sa te gandesti daca iti vei putea tine slujba dupa al doilea copil. Si un aspect la care sa mai reflectezi este sa te intrebi daca este important pentru tine sa mai atingi un nou nivel de dezvoltare profesionala, inainte de a te confrunta cu sarcina, nasterea si cresterea unui nou bebelus.
  • Dinamica familiei. Multi parinti aleg sa aiba al doilea copil pentru ca nu vor ca primul copil sa creasca singur. A oferi un fratior sau o surioara primului copil este o motivatie, dar este important sa va doriti al doilea copil pentru el insusi. Nu poti prezice cat de bine se vor intelege fratii si sunt terorii pro si contra asupra acestui rationament. Schimbarile aduc cu ele temeri si un alt copil va modifica dinamica si organizarea familiei. Cu toate astea, majoritatea parintilor spun ca imediat dupa venirea celui de-al doilea bebelus, nu-si pot imagina viata fara el.
  • Dragostea impartasita. Probabil ca multi s-au intrebat cum ar putea iubi un al doilea copil la fel ca pe primul. Unele mamici isi mai fac griji ca-si vor pierde relatia speciala cu primul copil sau ca nu vor oferi destula dragoste celui de-al doilea copil. Este normal sa-ti fie teama. Dar parintii deja cunoscatori ne asigura ca relatia pe care o avem cu fiecare dintre ei va fi unica, la fel ca si copiii insisi. Iar dragostea va fi suficienta pentru amandoi.
  • Presiunile sociale. A creste un copil este o responsabilitate prea mare si nu merita asumata doar pentru ca altcineva o considera o idee buna. Familiile cu un singur copil sunt din ce in ce mai dese. Iar daca prietenii dvs au mai multi copii, nu trebuie sa te simti inferioara sau presata. Fii sincera in ceea ce priveste ce este mai bine pentru tine si pentru familia ta.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

 

Facebook Comments