1280px-family_eating_meal

Mancatul dezordonat este foarte comun in societatea noastra. Ia doua forme principale – mancatul haotic si dezordinea mancarii alimentelor.

Mancatul haotic. Acesta este legat de supraalimentare, subalimentare, lipsa apetitului, lipsa interesului in mancare,  stres si tumult emotional. Cauza acestora poate proveni de la multe aspecte si probabil are legatura in mare cu stilul de viata si obiceiurile proprii construite de-a lungul timpului. Este strans legat si de aspecte cum ar fi factorul timp (prea putin timp pentru a pregati de mancare), factorul educational (simplu fapt ca nu prea se cunoaste importanta alimentelor si prepararea acestora) si presiunea reclamelor. Calea pentru a restabili aceasta ordine este de a crea un program regulat al meselor. Ideal este sa se respecte mancatul ca si traditie in familie, felurile principale sa fie cat mai proaspat cumparate, sa se invete despre pregatirea mancarii si sa se tina cont de calitatea alimentelor pe care le mananca familia intreaga. Este foarte important ca un copil care nu mananca regulat sa i se contruiasca niste obiceiuri alimentare sau cel putin sa i se administreze niste suplimente de vitamine si minerale in fiecare zi pentru a se dezvolta cum trebuie.

Dezordinea mancarii alimentelor sau eliminarea lor. Aceasta se vede in imaginea corpului. Una din 10 fete cu varsta de 12 ani sau mai mult arata semne ale mancatului dezordonat. Fetitele implicate in gimnastica sau alte sporturi care necesita intensitate mare, pot sa fie sub acest risc. Asta deoarece mereu gasesc defecte sau probleme la imaginea corpului lor. Baietii sunt mai putin afectati de acest fenomen, dar numarul este in crestere.

De multe ori, parintii sunt ultimele persoane care afla despre dezvoltarea mancatului dezordonat la copiii lor. Asta pentru ca acesti copii sunt greu de identificat si sunt capabili sa-si musamalizeze obiceiurile alimentare pentru o buna perioada de timp. Asta o fac prin: ascunderea mancarii, purtatul de haine largi si voluminoase si alte indicii. Este foarte important si imperativ daca copilul tau nu creste sau nu ia in greutate, sa iei masurile potrivite pentru a afla daca mancatul dezordonat este cauza sau o alta cauza este implicata. Perioada cea mai periculoasa este la pubertate, in timpul examenelor si momentul supararilor emotionale (de exemplu, separarea membrilor familiei).

Adesea, parintii nu doresc sa stie daca copii lor sufera de mancatul dezordonat. Iar acest lucru poate duce la descoperirea intarziata si diagnostice mai putin bune.

Un copil nu trebuie niciodata sa se simta vinovat, asta pentru el deja duce o povara. Este putin probabil ca el sa faca acest lucru intentionat, chiar daca a inceput cu scopul respectiv. De obicei este purtat de un val pe care nu poate sa-l inteleaga.

Copiii care nu au obiceiuri sanatoase alimentare sunt usor de manipulat si pot fi conflictuali cu parintii lor. Adeseori este nevoie ca cineva din afara familiei sa trebuiasca sa vina in ajutor sa ajute copilul sa ia decizia care cere ajutor.

Este important sa ne ascultam copiii atent, însă rareori este un parinte persoana potrivita pentru a da un sfat copilului. Este important sa nu comentam si sa fim cicalitoate la adresa mancarii si imaginii corpului copilului. Este important sa-ti inveti copilul sa se simta bine cu el si sa nu-si seteze obiective ambitioase ridicole in diferite zone ale vietii (de exemplu, tema de acasa, exercitii, atitudine de perfectionist la examene si sa se mustreze daca nu ia 10, si altele).

Trebuie sa le vii in ajutor si sa-i inveti sa-si adapteze corpul si dezvoltarea corpului la persoana lui. Nu trebuie sa demonstreze nimic nimanui. Mai importanta este sanatatea lui.

Creste proprietatile nutritive ale hranei mai degraba decat continutul caloriilor sau nivelul de grasimi. Nu folosi mancarea ca recompensa sau ca pedeapsa. In acelasi timp, tine la orele pentru masa si nu crea presiune, doar timp placut. Trebuie sa cauti ajutor profesional, si tine minte copiii cu mancatul haotic au nevoie de multa dragoste. Toti copiii au nevoie de dragoste, dar daca apare aceasta problema ajutorul tau si afectiunea ta trebuie sa fie mai accentuata.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments