Cuvântul “program” nu exista in vocabularul bebelușului. Inca de la început bebelușul învață ca sânul sau biberonul nu este doar o sursa de alimentare, dar si o sursa de confort.  De-obicei, începe sa plângă cand ii este foame, dar, la fel de bine, exista probabilitatea sa plângă si dupa ce îsi primește hrana. Si incepi sa studiezi si sa urmărești tot ce face pentru a-i veni in ajutor, dar observi ca nu respecta, cum spuneam, nici un program. Acum, obiectivul tau dupa naștere , ar fi cum ai putea sa-i oferi liniștea interioară. Nu ii place sa astepte si nici nu accepta alternative si te va anunța de îndată tare ca nu ai inteles mesajul lui. El cere tot timpul ceva si înțelegi foarte greu ce dorește el.

Nu te îngrijora! Nu o lua precum ca ai eșuat exercitandu-ti rolul de mama. Tu faci tot ce-ti sta in putere si restul depinde de bebelul tau cum reacționează. Gândește-te ca asta e personalitatea lui. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci alta strategie, si iar alta, pana dai de una care merge in cazul lui/ei. Cand vei descoperi ce l-a linistit, vei simti ca ai facut o descoperire istorică.

Mai exista si posibilitatea ca ceea ce a funcționat ieri, sa nu mai funcționeze azi. Tot ce poti sa faci este sa variezi foarte mult: plimbat, legănat, cântat cântece de leagăn, pus pe burtica ta, pus pe o parte, pus pe burtica, adus in patul parinților, hrănit, sa-l lasi sa plângă, sa nu-l lasi sa plângă, etc. Unele si multe altele din aceste lucruri merg cateodata, altele alta data. Uneori este frustrant pentru ca te intrebi ce faci greșit.

In prima faza, vei constata ca duci lipsa de somn, lipsa de libertate si de energie. Încearcă sa transformi toate astea negative in aspecte pozitive. De exemplu: nu te gândi la bebelușul tau ca la un somnoros dificil; mai bine il consideri activ. Sau nu te gândi la el ca la un bebeluș lipicios care e morocănos; încearcă sa-l vezi ca un bebeluș care apreciază timpul petrecut cu tine. Încearcă mereu sa gasesti caracteristicile pozitive ale caracterului sau pentru a funcționa atat in avantajul bebelușului, cat si al tau.

adult-caucasian-child-daughter-41316-medium

 

Facebook Comments