baby-1767958_640

Bebelusii plang. Specialistii spun ca bebelusii plang in medie  1-4 ore pe zi. Cand un bebelus plange, el incearca sa transmita ceva. El poate plange din diverse motive: de foame, de oboseala, singuratate, prea frig sau prea cald. Daca tipetele unui bebelus te streseaza, mai intai de toate, trage aer in piept si incearca sa te relaxezi.

Bebelusul iubeste confortul. O cauza obisnuita o reprezinta scutecul ud sau murdar. Pe unii bebelusi nu-i deranjeaza senzatia de umezeala la fundulet, dar majoritatea nu pot tolera scutecul ud sau murdar si iti arata nemultumirea lor.

O stare de disconfort o reprezinta si durerile de burtica. De multe ori bebelusii plang din cauza gazelor intestinale. Daca bebelusul devine agitat la scurt timp dupa ce a fost hranit, inseamna ca are colici. Dupa ce elimina gazele, va inceta din plans.

Hainele prea stramte tot ii pot cauza o stare de disconfort, pentru ca ii creeaza o senzatie de mancarime. Cordonul nu trebuie sa fie legat prea strans, gulerul hainutelor nu trebuie sa-i frece gatul, iar mainicile nu trebuie sa se traga sa-l deranjeze.

Cand bebelusul plange, ce trebuie sa faci? Uneori cauza este evidenta si poti opri plansul imediat, alteori trebuie sa experimentezi “n” tehnici pana cand afli ce-l calmeaza si ce-l linisteste. Bebelusii sunt diferiti. Ce functioneaza la un bebelus, poate da gres la altul.

Verifica-i scutecul. Este posibil sa nu fie uscat sau curat sau prea plin.

Bebelusului ii poate fi foame. Linisteste bebelusul inainte de a-l hrani. Semne precum ca ii este foame sunt: duce manutele la gurita, plescaitul buzelor, agitatie, grimase faciale si mai sunt reflexele care si le fixeaza pentru atunci cand este hranit. Daca inghite fara sa respire, ofera-i o scurta pauza.

Caldura sau frigul. Daca are manutele reci sau piciorusele reci, mai imbraca-l cu un rand de haine. Dupa caz, o baie calda il poate ajuta.

Mangaie bebelusul. Mangaierile si vorbele dulci linistesc bebelusul. Poarta-te mereu cu blandete cu el. Nu tipa, lovi sau brusca niciodata bebelusul.

Plimbat. Miscarea cateodata relaxeaza bebelusul. Daca plange, il poti plimba prin casa sau legana. Iar la aer, ar fi si mai bine cu caruciorul sau portbebeul.

Cantat si dansat. Bebelusii reactioneaza in sens pozitiv mai mereu la auzirea de sunete noi. Si este foarte posibil atunci cand ii dansezi sau canti, sa te priveasca uimit si sa inceteze din plans, iar apoi sa-ti zambeasca.

Suptul. Bebelusul se calmeaza atunci cand suge. Fie ca-l alaptezi sau ii dai sa suga suzeta, de cele mai multe ori se linisteste imediat. Este o activitate care ii calmeaza si le ofera confort.

O ambianta mai linistita.  De multe ori, zgomotele nu-l ajuta sa se calmeze, iar daca schimbi incaperea unde e mai liniste, poate avea un efect relaxant asupra lui.

Foloseste trucuri care ii distrage atentia. Ii poti aseza un obiect in fata si acesta ii poate trezi curiozitate.

Statul pe burtica. Acesta il ajuta mai mereu sa isi calmeze durerile de burtica. De aceea mai este si denumita “pozitia de colici”. Trebuie supravegheat mereu in aceasta pozitie, nu trebuie lasat singur nici o secunda.

Indiferent de metoda aleasa, unele merg la bebelusul tau, altele nu. Depinde de temperamentul lui. Daca nu merge o tehnica nu dispera, incearca-le pe celelalte. In cele din urma, vei gasi solutia optima.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

 

Facebook Comments