black-and-white-person-woman-girl-medium

Sa dai nastere este o experienta extraordinar de frumoasa, de departe, este cea mai emotionanta pentru noi, mamicile. Emotiile intense incep chiar din primele zile si se manifesta la ambii parinti. Poti sa ai multe stari: te poti simti vulnerabila si coplesita, vesela si sensibila, extenuata si depasita, mandra si fricoasa. Nivelul tau emotional este influentat si sensibilizat odata cu venirea bebelusului pe lume. Ar fi ciudat daca nu ar fi asa!

Una dintre starile pe care le poti simti si trai dupa nastere, starea de “baby blues” sau  mai este numita tristetea nasterii. Este o stare de anxietate, manifestata cu plansete si este un fenoment intalnit la peste 50% la proaspetele mamici. Este provocata, cel mai propabil, datorita nivelului hormonal care nu este echilibrat. Sfatul pentru a iesi din aceasta stare este sa te relaxezi si permite-i corpului sa traiasca aceste emotii privindu-le dintr-o perspectiva pozitiva. Daca e nevoie sa plangi, fa-o, descarca-te. Comunica si fii sincera cu partenerul tau. Este recomandat si un regim alimentar care sa te ajute sa treci mai bine peste aceste emotii, constand din carne rosie pentru cresterea nivelului de fier si ulei de peste pentru acizii grasi esentiali, care ajuta, in acelasi timp, si la alaptat.

Nu te ingrijora! Aceasta stare te va tine doar cateva saptamani. Tu trebuie doar sa te alimentezi cat mai sanatos, sa bei foarte multe lichide (in special, apa), sa ai grija la nivelul glicemiei si sa dormi cat doarme si bebelusul tau sau cat mai mult posibil. Astfel, si recuperarea ta va fi mai rapida. Daca doresti, este recomandat masajul si acupunctura.

La fel de eficiente in eliminarea depresiei post-natale este si practicarea Yoga sau exercitii de intindere, care vor avea un efect calmant si te ajuta la o mai buna gestionare a emotiilor.

Daca cresti singura bebelusul, recomandabil este sa socializezi cat mai mult. Astfel, vei sti ca nu esti singura si ca te poti baza pe familie, prieteni.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

 

Facebook Comments