baby-617411_640

Daca doresti sa calatoresti cu masina impreuna cu bebelusul, este obligatoriu sa detii un scaun pentru copil. Scaunul  de masina este obligatoriu prin lege si in acelasi timp este o necesitate pentru siguranta copilului.

Daca ai posibilitatea, cel mai potrivit sa cumperi un scaun de masina este in timpul sarcinii, pentru a-l putea instala in masina. Dupa ce nasti, asta e ultimul lucru pe care vrei sa-l cauti sa-l cumperi. Exista mai multe variante de scaune de masina pentru copii.

Variantele de scaune de masina care sunt mai scumpe, nu sunt mai bune decat celelalte mai putin costisitoare. Important este sa alegi modelul cel mai sigur si cel mai potrivit pentru familia ta. Trebuie sa te gandesti daca doresti modelul cosulet (scaune potrivite pentru greutatea bebelusului ce nu depaseste 10-14 kg), special pentru bebelusi sau unul mai convertibil. Poti verifica cu respectivul furnizor daca iti permite sa-l testezi pentru a te asigura ca este potrivit.

Daca dispui de 2 masini poti cumpara 2 scaune. La fel de bine poti cumpara 2 baze si doar muti scaunelul dintr-un loc in altul.

Scaunul cosulet – au 3 sau 5 puncte de fixare a hamurilor si trebuie pozitionate cu spatele catre directia de deplasare a masinii.Acest tip de scaun are maner si poate fi introdus sau desprins in si din baza scaunului. Acest lucru iti permite sa iei cu tine scaunul in casa si este cel mai potrivit daca doresti sa-l iei cu tine in calatorie. Mai mult decat atat, unele dintre ele se pot fixa si detasa de baza unui carucior. Acest model se schimba cu unul convertibil cand bebelusul ajunge la limita maxima de greutate si inaltimea permisa de scaunul tip cosulet.

Scaunul convertibil – model ce poate fi folosit inca de la inceput si se monteaza cu fata catre directia de mers sau invers si permite o limita mai mare de inaltime si greutate fata de scaunul cosulet. Acest model se prinde cu 5 curele si un scut compact care protejeaza capul bebelusului. Cand bebelusul implineste 2 ani se poate schimba scaunul cu fata spre sensul de mers al masinii.

car-seat-1618515_640Alege un model care sa-ti fie usor sa-l cureti pentru situatiile in care bebelusul regurgiteaza, vomita sau imprastie mancare in masina. Verifica sa indeplineasca standardele de siguranta.

Multe mamici se mai gandesc si la achizitionarea scaunului de masina second-hand. In acest caz, trebuie sa te asiguri ca nu prezinta riscuri. Verifica sa nu fie mai vechi de 6 ani (verifica data pe plasticul de pe fundul scaunului), sa nu prezinte deteriorari vizibile sau parti lipsa, sa nu fi suferit vreun accident mediu sau sever.

Este foarte important sa instalezi scaunul corect in masina. Inainte de instalare citeste instructiunile producatorului si sectiunea la manevrarea scaunelor din manualul de utilizare al masinii. Dupa instalarea acestuia, cel mai indicat este sa verifice si o persoana autorizata sau care se pricepe pentru a fi sigura ca montarea este corecta. Pentru a preveni alunecarea, poti pune o paturica intre bebelus si scaun.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

 

Facebook Comments