240_f_95835116_dgdeorsqabbxyiddqxuzao2qsggi7xub

In primul an de viata al bebelusului, pediatrul joaca un rol foarte important. Incepand cu examenele medicale care sunt obligatorii si terminand cu intrebarile legate de ingrijirea, dezvoltarea si sanatatea bebelusului.

Chiar daca ti se pare usor sa alegi un pediatru, trebuie sa gasesti persoana potrivita pentru tine si bebelus. Daca este posibil, ar fi bine sa alegi medicul inaintea nasterii bebelusului, in al treilea trimestru de sarcina. Alegerea mai timpurie a medicului iti va usura munca si nu-ti va da stresuri in primele zile de la nastere. Astfel vei putea programa mai usor primele vizite la medic. Si in plus, ii vei putea pune toate intrebarile la care ai anumite dubii si nu esti sigura sau lucruri care nu le stii.

Daca nu ai un medic preferat, poti cere recomandari de la cei din familie, prietene sau colegi de munca care deja au copii. Indiferent cum alegi sa procedezi, nu amana momentul alegerii unui pediatru. Nu poti risca sa astepti pana cand bebelusul se imbolnaveste, pentru ca vei avea un stres suplimentar. Cu cat iti construiesti relatia mai timpurie, cu atat vei avea siguranta ca vei primi ajutor imediat. Iti poti stabili un program, de vizite regulat pentru a te asigura ca bebelusul primeste toate tratamentele de imunizare necesare.

Multe mamici merg pe mana unui pediatru, ca si doctor, pentru ca are experienta cu copiii, de la nastere si pana la perioada adolescentei. Medicul de familie, in schimb, ofera ingrijire oricarui pacient, indiferent de varsta, inclusiv copii. Daca si ceilalti membri sunt inscrisi la acelasi medic de familie, acesta va avea o imagine de ansamblu a sanatatii intregii familii. Daca te intelegi bine si ai incredere in medicul tau de familie, il poti intreba daca accepta copii. Unii te vor refuza, deoarece nu au avut demult contact cu bebelusii mici si nu mai au aceeasi dexteritate.

Pregatirea. Atunci cand alegi medicul pediatru, trebuie sa te gandesti daca doresti o persoana care e mai invarsta si are mai multa experienta sau o persoana mai tanara care are copilasi acasa.

Relatia personala. Esti in cautare de un medic femeie sau barbat? Ai pretentii referitor la opiniile religioase? Sunt niste detalii de care trebuie sa tii cont pentru a te feri de posibile neconcordante.

Locul, accesibilitatea si programul. Cel mai bine ar fi sa ai cabinetul doctorului cat mai aproape de casa, sa nu te chinui cu copilul mic sau in conditii vitrege. Poate un program prelungit ar fi de ajutor, un alt aspect de care trebuie sa tii cont. Si cel mai important, este sa ai posibilitatea sa ai legatura cu pediatru si sa fie intelegator cand ai nevoie  de el prin orice mijloc de comunicare: telefon, e-mail, in timpul noptii sau in week-end.

Atmosfera din cabinet. Fii atenta daca personalul cabinetului este amabil, daca trateaza apelurile primite de la clienti sau daca iti este greu sa obtii o programare atunci cand bebelusul este bolnav.

Stil de lucru. Vezi care este parerea medicului cu privire la utilizarea medicamentelor sau alte aspecte pe care le consideri importante pentru tine. Observa daca se arata interesata de problemele tale. Iti vei incredinta sanatatea copilului tau in mana medicului, deci trebuie sa-ti convina si stilul lui de lucru.

Pentru a-ti fi mai usor, ar fi bine sa iti faci o lista de acasa cu toate intrebarile pe care le ai. Sa nu te jenezi sa ii adresezi si intrebari care te deranjeaza. Doar asa poti gasi solutia optima la toate probleme si intrebarile tale. Este bine sa lucrati in echipa, pentru interesul principal care il constituie sanatatea bebelusului.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

 

 

Facebook Comments