paternity-633453_640

Pe parcursul acestei luni, bebelusul va avea un control mai mare asupra corpului sau si va explora cu entuziasm fiecare functie descoperita. Va continua sa fie surprins de noi emotii si va varia de la vesel la morocanos.

Alimentatia. Majoritatea bebelusilor iau in aceasta luna intre 450 si 680 grame. Intre 5 si 6 luni, bebelusul invata sa inghita mancarea solida. Pana la 6 luni, bebelusul are nevoie doar de laptele matern sau laptele formula pentru a creste si a se dezvolta corespunzator. In lunile urmatoare laptele matern sau biberon nu vor fi de-ajuns pentru progresul lui.

Nu trebuie sa te simti presata sa incepi cu mancarea solida. Specialistii recomanda sa asteptati 6 luni pentru a putea incepe diversificarea.

Daca nu esti sigura ca este pregatit pentru mancarea solida, pune-ti urmatoarele intrebari:

 • isi tine capul intr-o pozitie verticala stabila?
 • poate sa stea bine sprijinit?
 • pare interesat de ceea ce mananci tu?

Daca raspunsul acesta e “da” chiar de la 5 luni, poti da fuga la pediatru pentru a cere sfatul de intarire a convingerilor tale.

Miscarile bebelusului. Intre 4 si 5 luni, bebelusii au deja un control bun al capului. Dupa ce detine controlul complet asupra capului, el are abilitatile necesare pentru a sta asezat. Nu-i va mai placea sa stea cu fata in jos sau in sus, va dori sa petreaca mai mult timp stand vertical.

Rostogolirea. Majoritatea bebelusilor fac progrese in incercarile lor de a se rostogoli. Unii dintre ei, pana la sfarsitul lunii se vor putea rostogoli in ambele directii fara ajutor.

Atingerea si apucarea. Vei observa ca deja va incerca sa ajunga la o jucarie sau un obiect. Atunci cand reuseste sa ridice jucaria, o va lua cu ambele maini si va fi foarte amuzat in timp ce o scutura. Jucariile suspendate reprezinta inca amuzament pentru ei si ajuta bebelusul sa-si dezvolte coordonarea ochi-mana.

Saritul. Vei observa la aceasta varsta ca isi va putea tine greutatea corpului pe picioarele lui. Mai este mult pana cand el va sta singur in picioare, dar aceste miscari il pregatesc numai bine.

 Vazul. Culorile vii sunt preferatele lui. De acum in aria lui vizuala intra si culorile pastelate. Competenta lui vizuala se imbunatateste.

Auzul. Majoritatea bebelusilor la aceasta varsta isi intorc capul cand aud o voce sau un zornait pentru a identifica de unde vine. Tot acum invata sa distinga emotiile din tonul vocii. Daca pana la 5 luni bebelusul nu raspunde la sunete, discuta cu medicul.

Dezvoltarea mentala. La aceasta varsta bebelusul memoreaza tot mai usor fetele, locurile, sunetele si evenimentele. Curiozitatea si atentia sunt in crestere. Acest lucru ii permite sa petreaca mai mult timp examinand lucrurile si observand cum functioneaza. Curiozitatea il impinge sa se intinda dupa jucarii sau diferite obiecte pentru a descoperi cum functioneaza.

Dezvoltarea vorbirii. Bebelusul deja poate sa imite cateva sunete. Cele mai dese sunt “ah” si “oh” si le va repeta incontinuu. Bebelusul se bucura sa auda sunete noi.

Dezvoltarea sociala. Acum el isi exprima emotiile cu ajutorul expresiilor faciale, a vocii si a limbajului trupului. Rade pentru a-si exprima fericirea si iti intoarce spatele sau privirea cand il nemultumeste ceva.

Dezvoltarea atasamentului. De acum el recunoaste persoanele dragi din famili. Se simte confortabil cu rutina familiei si chiar o asteapta. Dar nu uita ca activitatea lui preferata este petrecerea timpului cu mama. Are nevoie sa simta si sa stie ca esti disponibila pentru el mereu. Chiar daca acum este prietenos cu toata lumea, in lunile urmatoare va fi mai pretentios la oamenii necunoscuti.

Jocuri si jucarii. Ii plac cele care fac zgomot si cele care au oglinzi i se par surprinzatoare. Vrea sa ajunga la orice jucarie si s-o duca la gurita. Iar referitor la joaca cu tine, ii place sa-i pui muzica, sa-i dansezi sau sa-i reciti si citesti ceva ritmat si cu intonatie.

RECAPITULARE. In aceasta luna, bebelusul poate:

 • sa se ridice din ce in ce mai bine in timp ce sta pe burtica;
 • sa se sprijine in manute pe podea;
 • sa stea in picioare sustinut de tine;
 • sa se rostogoleasca de pe burta pe spate si invers;
 • sa incerce sa ajunga la jucarii;
 • sa exploreze obiectele cu gura;
 • sa studieze obiectele mici;
 • sa fie atent la sunete si voci si sa intoarca capul;
 • sa repete sunete simple;
 • sa rada si sa tipe;
 • sa-si exprime neplacerile prin grimase;
 • sa se distreze jucandu-se cu altii si sa planga atunci cand jocul inceteaza.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments