240_F_71590791_NiOrDPB9JnniPcztKTtx5TG2Vq5JYKrm

Stiai ca persoanele care scriu cu mana stanga reprezinta 10 % din populatia globala. Chiar si Barack Obama (fostul presedinte al SUA) este tot stangaci. Conform studiilor specialistilor, stangacii au sanse mai mari sa devina politicieni. Partea mai putin buna, conform studiilor, este ca stangacii sunt mai nervosi, mai retrasi si mai stresati.

Cunosc foarte multe cazuri in care copiii aveau tendinta sa scrie sau sa apuce diverse obiecte cu mana stanga. Parintii, in schimb, au facut tot posibilul ca copilul lor sa uite aceasta indemanare si sa-i “forteze” sa scrie cu mana dreapta. Iar daca un copil este fortat sa-si schimbe modul cum natura l-a lasat, el poate avea probleme cu increderea in sine. De aici pot aparea probleme ca balbaiala sau alte dificultati de invatare.

Se spune ca cei care scriu cu mana dreapta au o inclinatie mai mare spre materiile exacte, cum ar fi matematica sau alte stiinte exacte. In schimb stangacii sunt mai artisti, avand o inclinatie mai mare spre materiile plastice.

Au existat multe teorii care i-au pus in lumina mai mult pe cei ce sunt dreptaci. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca copilul tau este stangaci. Este un lucru absolut normal si nici nu dauneaza sanatatii. Nu este un semn de inferioritate.

La  varsta  6 luni este prea devreme sa ne dam seama ce mana va folosi mai mult. Asta pentru ca poate folosi o mana mai mult, dupa care rolurile se pot schimba. Deci nu este batut in cuie. Un copil de un an poate folosi ambele maini in egala masura. Intre 18 luni si 2 ani, bebelusii isi pot exprima dorinta pentru o anumita mana. Insa vei afla mai sigur cand bebelusul implineste 3 ani.

Aceste preferinte se pot observa daca bebelusul duce la gurita o manuta mai des ca alta. Poti trage concluzii si dupa cum incearca sa coloreze, sa deseneze sau alte activitati interesante.

Indemanarea se dezvolta in mod natural. Copiii cu parinti stangaci au o sansa mai mare sa fie stangaci, dar mostenirea parentala nu este clara.

Daca observi o preferinta pentru o anumita mana cand copilul este mic, mai bine anunti pediatrul. Asta pentru a te asigura ca ambele maini functioneaza normal. Nu trebuie sa-l descurajezi sa mai foloseasca mana stanga. Cel mai bine este sa-l incurajezi sa-si foloseasca mana cu care poate indeplini mai multe abilitati.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments