pexels-photo-172256-medium

Majoritatea reflexelor la bebeluși sunt pentru a-si păstra siguranța si starea de bine in primele luni de viata. Vei fi surprinsă de reflexele bebelusului care nu fac decat sa-ti arate chestii uimitoare. Iată cateva:

  • Reflexe de siguranța. Previne rănirea si siguranța pentru întreaga lui viata.
  1. Plansul. Este reflexul tuturor bebelușilor pentru a-si asigura ajutorul din partea ta in secunda doi.
  2. Strănutul. Te gandesti mereu ca e un semn de raceala, dar bebelusul strănută de obicei sa dea afara micile impurități nazale si praf.
  • Reflexele de hrana. Din momentul nașterii, acestea il ajuta pe bebelus sa-si asigure hrana.
  1. Atingerea. Atinge obrazul bebelusului lânga gurița si v ei vedea ca îsi deschide gurița si apoi o inchide. Acest reflex il ajuta sa localizeze sânul, chiar si pe întuneric. Nu te îngrijora daca l-ai ciupit si el nu se întoarce. Acest reflex este foarte destept pentru ca obrazul lui se întoarce doar cand ii este foame. Daca nu se întoarce, probabil nu vrea sa manance. La mine nu se întâmpla niciodată sa nu-i fie foame. El nu refuza nimic.
  2. Suptul si înghițirea. Sunt reflexele care il scapă de foame si face mereu galagie pentru a se face auzit si mămica reacționează automat cand vede ca îsi duce mânuțele la gurița sau face gura in forma de “o”.
  • Reflexele fetusului inainte de naștere si dupa.  Acestea il ajuta fie la naștere sau imediat dupa.
  1. Pașii. Pasitul sau datul din piciorușe permite bebelușilor in ultimele luni de sarcina sa-si schimbe poziția si sa prevină presiunea dureroasa.
  2. Înțelegerea. Pune-ti degetul in palma lui si vei vedea ca iti strânge degetul.
  3. Reflexul căderii. Este atunci cand bebelusul este surprins de o voce înaltă, cand capul i se lasa brusc sau ii cade pe spate sau cand este zdruncinat. Acest reflex il fac sa-si deschidă mâinile si sa încerce sa se apuce de ceva, cel mai adesea te ia in brate.

Mai exista un reflex care este la fel de prețios si pe care il au toti bebelusii, reflexul de calmare. Acest reflex se schimba imediat in cel de plans.

Cu cat va creste bebelusul, aceste reflexe vor fi uitate. Dar sunt de mare ajutor si vitale in primele luni de viata. E bine sa nu ne speriem si sa intelegem aceste reflexe, pentru ca daca ne impacientam ii transmitem si bebelusului aceasta stare. Cu ajutorul nostru, bebelusul va câștiga încrederea in el. Daca ii intelegem aceste reflexe si il ajutam rămânând calme, atunci dezvoltarea lui va fi cu atat mai armonioasa. Spre exemplu, daca se îneacă, il batem usor pe spate fără sa-l zdruncinam foarte tare. In acest fel, nici bebelusul nu se sperie si esti si tu mai linistita ca mămica.

Facebook Comments