Ce nume alegem pentru bebelus?

pregnant-woman-sitting-sofa-caressing-her-belly-49088451

Ce nume alegi pentru bebelusul tau? Un nume nu este vreo formula magica, ci reprezinta un semn. Un semn pe care bebelusul il va purta toata viata. Asa ca, gandeste-te de mai multe ori cand alegi numele bebelusului. Incearca cumva sa te pui in pielea lui si sa vezi prin ochii lui daca ar fi fericit sa-l cheme si sa-l strige cum te-ai gandit sau impreuna la ce concluzie pentru nume ati ajuns.

Trebuie sa ai grija cand alegi numele la mai multe aspecte, astfel incat bebelusul sa nu se simta intimidat de numele lui si sa fie mandru sa-si rosteasca numele. Noi, ca parinti asta si intentionam si speram sa ne reuseasca.

Iti propun niste sfaturi in functie de ce sa alegi numele bebelusului:

  • Ai grija sa nu rimeze cu ceva amuzant, pentru ca copiii s-ar putea sa-l tachineze cu acest lucru.
  • Alege-i un nume usor de pronuntat. Daca va fi greu de pronuntat, copiii vor gasi alternative si asa ii va ramane numele.
  • Inainte sa ii pui nume exotice, vezi ce inseamna ele in limba respectiva sau daca au vreo traducere in alte limbi.
  • Atunci cand alegem un nume, trebuie sa vedem si cum putem sa-l dezmierdam. Cu toate ca, eu nu prea sunt de-acord cu diminutivele, deoarece ajungi sa-i spui asa si cand creste si se va simti tot mic si neajutorat. Asa ca, tot ce se termina in “Uțu” sau “Uța”sau alte diminutive nu le folosi in exces. Spune-i copilului pe numele lui intreg. Doar de asta i l-ai si pus. Pentru ca iti place cu numele intreg.
  • Nu-i pune un nume foarte popular sau care e “la moda” in prezent, ca s-ar putea sa te trezesti ca are in clasa la scoala sau la gradinita inca 5 colegi care ii cheama la fel. Si astfel se va întoarce de fiecare data cand aude numele respectiv.
  • Alegerea iti apartine cand alegi numele, dar nu fi egoista, gandeste-te si la el, daca atunci cand va creste, va fi mandru de numele lui.
  • Nu incerca nume stranii, ca bebelusul tau sa nu fie asociat apoi de acest cuvant. Incearca sa fie cat mai natural si potrivit zonei/ tarii unde locuiesti.

Stiu ca dupa mine, l-as numi “grasunelul”, “gugulelul”, “batatelul”, etc. Am atatea in cap, le inventez pe minut, dar trebuie sa fiu rationala. Are un nume si trebuie sa-l invat, chiar daca i-as spune in toate felurile dupa cat imi e de drag, numai pe nume nu i-as spune.

Ca sa ma intelegeti despre ce vorbesc, va dau urmatorul exemplu: aveam la munca un baiat de 2 metri pe care il cheama “Petre”. De fapt in buletin era “Petrica” si asa i se zicea cu acest diminutiv. Cat de frumos suna “Petre” si cat copilareste suna “Petrică”. Parca ii era si lui rusine sa se prezinte. Si a cui a fost vina in acest caz?

Acum cat e mic, pot sa-i spun cum vreau eu, dar nu trebuie sa raman asa cu aceste alintaturi toata viata. Ii voi spune in final pe nume, pe numele întreg. 🙂

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments