Imaginează-ti ca te duci intr-o excursie si poti lua cu tine doar o valiza mica. Care sunt acele lucruri pe care le vei lua cu tine? Ce consideri cel mai important sa ai cu tine in acea excursie? Aceeași dilema o are si bebelusul tau. Cand se pregătește de naștere, nu poate sa se nască cu toate abilitatile deja ca a unui bebelus de 3-4 luni.

Deci, bebelusii trebuie sa scurteze lista si sa împacheteze doar ce considera vital. Care ar fi alea din punctul tau de vedere? Mersul? Zâmbetul? Sa-ti spuna: “Te iubesc, mama!”. Una peste alta, mama Natura a ales 5 abilitați indispensabile care sa încapă in creierul mic al nou-născutului:

  1. Viata – sistemul de suport. Menținerea presiunii sangelui si respiratul.
  2. Reflexele. Automatismele cum ar fi: sa plângă, sa strănute, sa sugă si sa înghită.
  3. Cele 5 simțuri. Abilitatea sa atingă, sa guste, sa vadă, sa miroase si sa audă. Acestea ii vor deschide usa către lumea mare.
  4. Controlul mușchilor. Abilitați limite sa ridice capul si sa te imite cand învață deja sa interacționeze.
  5. Control de sine. Abilitatea sa fie atent (sa se uite si sa învețe) si sa adoarma pentru a-si reveni din oboseala.

A 5-a, controlul, sa ramana calm o perioada sau sa aibă un somn linistit de lunga durata, aceasta abilitate este ca o telecomanda. Rămâne atent daca se întâmpla ceva interesant si i nchide televizorul daca e timpul de somn.

Bebelusii cu un control de sine mai bine dezvoltat se auto-liniștesc, schimbându-se foarte rapid de la plans la zâmbit. Cand lumea devine prea sălbatică pentru ei, se apăra schimbându-si atenția: se uita in zare, isi pot suge buzele sau degetul, pot chiar încerca sa adoarma.

In primele saptamâni, bebelusul tau se va trezi la toate sunetele ciudate din camera ta. Oricum nu încerca sa-l protejezi făcând liniște totala. Trebuie cumva sa se învețe cu galagie, pentru ca devine prea sensibil si se trezește la orice mic zgomot.

Chiar daca bebelusii se nasc cu aceste abilitați trebuie sa-i ajutam sa si le dezvolte si sa-si creeze alte abilitați legându-se de acestea care sunt vitale.

Contează foarte mult interacțiunea ta cu bebelusul. Nu încerca sa-l adormi intr-una dupa ce mănâncă. Mai încearcă sa si vorbești cu el. Vei vedea cat de receptiv este si ca-ti va ganguri pe limba lui un raspuns care te va încânta. Atunci iti vei da seama ca-l iubești si mai mult de atat. Sunt chiar adevărat niste clipe magice care nu ar trebui răpite nici unei mămici. Merita sa-ti vezi copilul crescând si sa renunți la munca cel putin doi ani. Aceste clipe nu se vor mai întoarce si nu vei mai putea sa te bucuri de ele. Sunt momente unice.

Facebook Comments