food-weight-gain-children-650x325

Este important sa tii o evidenta asupra greutatii copilului tau. Dar e la fel de important sa nu iti trezesti o stare de anxietate asupra acestui subiect. Puseurile de crestere sunt normale la copii. Daca observi ca pe parcursul a 2-3 luni copilul tau nu creste in inaltime si in greutate, atunci este momentul sa faci o vizita la doctor. Inaltimea si greutatea sunt masurate, de obicei, la vizita medicala care se face periodic.

Sa te asiguri ca necesarul de calorii este suficient pentru copilul tau este evident foarte important. Este foarte intalnita situatia cand parintii ofera copiilor lor, de exemplu, lapte cu un continut mai scazut de grasimi si cereale cu un continut mare de fibre, situatie care nu este prea potrivita. Copiii au nevoie de toti nutrientii care trebuie sa fie bine proportionati si raportati la greutatea corpului lor. Lipsa apetitului la copii poate insemna ca nu primesc toti nutrientii de care au nevoie.

Alimentele care sunt bogate in zinc si fier sunt necesare pentru cresterea optima in greutate si performanta mentala. Un numar mare de copii inca sufera de deficienta acestor doi nutrienti. Daca copilul tau nu este mare fan al carnii, ii poti oferi in schimb oua, branza, cascaval, fasole gatita, cereale integrale si gustari cum ar fi nuci sau popcorn. Un pahar de suc de portocale (stors de tine) alaturi de meniurile propuse de tine, ii va imbunatati absorbtia fierului din plante.

Media estimativa a necesarului de energie (kilocalorii)

Variatiile depind de nivelul activitatilor.

1-3 ani. Baieti-1250. Fete-1150.

4-6 ani. Baieti-1700. Fete-1550.

7-10 ani. Baieti-2000. Fete-1750.

11-14 ani. Baieti-2200. Fete-1850.

15-18 ani. Baieti-2750. Fete-2100.

Este meritat faptul sa formezi meniul pentru copil pentru 4 zile si sa lucrezi la necesarul de calorii pentru copilul tau. 4 zile iti ofera o imagine mai buna si mai clara fata de o zi.  Daca copilul nu primeste nutrientii necesari, s-ar putea ca medicul sa-ti prescrie suplimente de muti-vitamine si minerale.

Obezitatea in randul copiilor este o problema majora in ziua de azi. Pe cealalta parte a tabelului sta si problema anorexiei. De aceea, este bine sa ai mereu situatia sub control.

Ce sa faci daca esti ingrijorata asupra greutatii copilului tau?

  • Daca esti ingrijorata ca copilul tau nu mananca suficient, nu este vorba doar de pierderea greutatii, dar si lipsa cresterii sau luarea in greutate a copilului tau. Cum n-ar fi, copiii trebuie sa creasca. Asa ca, daca de-a lungul unei perioade 3-6 luni greutatea ramane aceeasi sau pierde in greutate, avem o problema.
  • Consulta medicul/pediatru/nutritionist/consultant dietician daca esti ingrijorata pentru a exclude posibilele probleme .
  • Gustarile sau mancarurile sarace in nutrienti care inlocuiesc mancarurile sanatoase reprezinta o cauza frecventa atat a pierderii apetitului, cat si a pierderii consumului de nutrienti. Dulciurile sau sucurile dulci sunt cele mai proaste alegeri. Prea mult lapte tot poate contribui la pierderea apetitului si duce la inlocuirea meselor cu niveluri slabe de nutrienti.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments