babies

Daca vorbesti o a doua sau o a treia limba, folosesti-o cu bebelusul tau. Este pacat sa comunici cu el doar intr-o limba, daca mai cunosti inca una.

Regula generala spune: cu cat o persoana este expusa mai devreme unei limbi straine, cu atat ii este mai usor s-o invete.

Nu faci altceva decat sa-i oferi un cadou, pe care il va folosi de-a lungul vietii. Si cum in Romania, limbile straine sunt la mare cautare de toate companiile, ii vei oferi baza care poate sa o fructifice sa sa-si asigure viitorul fara prea multe griji. In ziua de azi in Romania, daca mai cunosti o alta limba pe langa engleza, este clar ca nu “mori de foame”.

Unii parinti sunt ingrijorati la gandul ca bebelusul poate deveni confuz daca aude doua limbi in acelasi timp. Dar sa stii, ca exista putine dovezi care sustin aceasta teorie. Mai degraba, studiile arata ca creierul uman este destul de adaptabil pentru a invata doua limbi simultan, la fel ca una singura. Si ai o multime de exemple din intreaga lume cu milioane de familii care vorbesc mai multe limbi acasa.

Desi copiii bilingvi pot amesteca vorbele din diferite limbi sau ataseaza terminatiile verbelor dintr-o limba la cuvintele din alta, studiile au demonstrat ca in cele din urma, ei le vor pune in ordine.

Daca folosesc mai mult o limba decat cealalta, acea limba poate deveni cea dominanta, de exemplu – romana. In cazul in care romana si engleza sunt vorbite in casa, dar romana este utilizata intr-o proportie mai mare, atunci are toate sansele sa devina limba cea dominanta. Cu toate astea, copilul poate deveni ” expert” si in limba engleza daca o foloseste indeajuns.

Nu trebuie sa te ingrijorezi daca sotul sau partenerul tau nu cunoaste o a doua limba straina. Poti vorbi doar tu cu micutul tau sa-i povestesti ce-ai facut peste zi, sa-i citesti carti sau chiar sa aveti acelasi tip de “conversatie” cu el pe care il ai in limba principala in familie.

Bine, la inceput ti se va parea ciudat sa faci acest lucru. Sa stii ca merita sa-ti auzi copilul rostind primele cuvinte in engleza, franceza, spaniola, italiana, rusa sau oricare alta limba.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments