baby-feet-899436_640

In timpul travaliului, bebelusul sufera niste traume. Majoritatea bebelusilor au capul un pic deformat si mai mare, decat iti imagina-i,  pot sa fie palizi si plin de riduri. La fel, si pleoapele cam umflate. Bratele si manutele pot fi arcuite, iar palmele si talpile pot fi albastrui sau rosiatice.

Capul poate fi alungit, tuguiat sau tesit. Cu cat travaliul este mai lung, cu atat forma craniului va fi mai alungita. Recomandare: daca pana la 6 luni caputul nu s-a mai rotunjit, poti consulta un pediatru, care cel mai probabil iti va recomanda sa iti inscrii bebelusul la inot. Acest sport il modeleaza si are o sumedenie de alte beneficii. Dar iti voi scrie despre aceasta intr-un alt articol.

Fontanelele sunt zonele mai moi de pe caputul bebelusului. Pana la 19 luni va reusi sa se acopere cu tesut osos. Nu te teme sa le atingi, doar sa nu apesi din greseala zona respectiva.

Pielea la nou nascut de obicei prezinta echimoze, iar petele si ranile sunt un lucru obisnuit care vor disparea in urmatoarele saptamani. In continuare, iti desfasor ce afectiuni ale pielii poti intalni mai frecvent la un nou-nascut:

  • Eritemul toxic. Apare de-obicei la nou-nascuti in primele zile si poate dura pana la 2 saptamani. Caracteristicele sunt: dezvoltarea unor pete rosiatice, care pot avea sau nu centrul alb, si care in cele din urma, apar si dispar. De-obicei, iritatia apare in zonele care sunt mai expuse la atingeri. Nu provoaca disconfort si nici infectii.
  • Acneea miliara. Se caracterizeaza prin mici umflaturi albe pe suprafata pielii si pot fi localizate pe nas si pe barbie. Au o constitutie plata si sunt moi la atingere. Dispar in timp si nu necesita tratament.
  • Acneea neonatala. Apar niste umflaturi si pete in primele saptamani dupa nastere in zona pieptului sau pe spate. Dispare fara tratament. Daca un bebelus a facut orice fel de acnee cat a fost mic, nu inseamna ca va face alte forme mai serioase de acnee cand va fi matur.
  • Melanoza pustulara. Intalnita la sugari si dispare foarte repede. Prezinta niste pete alb-galbui, asemanate cu semintele de susan. Nu este nevoie de tratament. Este mai frecventa la copiii cu ten de culoare inchisa.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments