baby-316214_640

Intodeauna ai rabadare si pastreaza o atitudine pozitiva la incercarile de invatare a oricarei deprinderi sau abilitati noi ale bebelusului. Multi dintre parinti zic ca au program pe care vor sa-l respecte, in ceea ce priveste deprinderile bebelusului. Daca bebelusul tau este mai lent in invatarea acestor deprinderi, nu trebuie sa tragi nici un semnal de alarma momentan. Acest program dupa care se ghideaza parintii nu e decat o lista cu niste statistici cum s-au dezvoltat alti copii. Dar, asta nu inseamna ca si bebelusul tau trebuie sa respecte aceste statistici intocmai. Nu este vreun examen pe care bebelusul trebuie sa-l treaca dupa standardele lor.

Daca bebelusul indeplineste aceste statistici sau program, nu inseamna ca el este prea istet. Sau daca ajunge sa le indeplineasca mai tarziu decat respectivele statistici, nu inseamna ca e inapoiat. Un exemplu, il cunoastem cu totii pe Albert Einstein, o minte stralucita a secolului XX. El nu a vorbit pana la varsta de 3 ani.

Este important sa-ti tii copilul in brate si sa-l dezmierzi. Dar nu il invata doar in brate, pentru ca va deveni ceva greu de dezvatat. Iar el mereu pune kg si kg si va fi si mai greu de carat in brate. Atunci, spatele tau ce mai zice? Cumva, este mai bine sa vada si lumea de jos. O vede din pozitii diferite si-si poate face singur impresii si asta il poate ajuta sa fie mai independent si de sine statator. Incearca sa-l pui sa vada in locuri diferite prin casa, nu doar mereu in patut sau acelasi loc. Este curios sa exploreze orice se afla in jurul lui. Cu ocazia asta poate practica si diverse miscari, cum ar fi miscarea in stanga si in dreapta a capului sau ridicarea capului.

Dupa cum spuneam, nu toti bebelusii sunt la fel. Unii iubesc sa fie gadilati, aruncati in sus sau leganati, pe cand altii fiind mai nervosi, iubesc joaca mai subtil pentru ca sunt mai sensibili. Nu insista niciodata cu jocuri care il sperie sau il fac nefericit sau nervos.

Daca bebelusul tau indrageste o jucarie, nu incerca sa o inlocuiesti cu alta. Lasa-ti bebelusul sa exploreze aceasta jucarie din toate punctele de vedere, arata-i ce poate face si intra in jocul lui. Ii poti propune deasemenea sa va jucati de-a v-ati ascunselea cu acea jucarie. Bebelusul va aprecia surpriza si va invata ca acel obiect se afla acolo chiar si cand el nu-l vede.

Incearca sa gasesti activitati potrivite nivelului copilului tau. Aceasta face joaca si motivanta, si distractiva. Daca bebelusul tau iubeste o anumita forma, incearca ca data viitoare sa-i oferi ceva ce e diferit, pentru a putea explora cat mai multe. Oricat de mult i-ar placea o jucarie, oricum se va juca doar cateva minute, pentru ca se plictiseste repede.

Fii atenta deasemenea daca bebelusului ii este foame, el nu va fi prea incantat sa se joace. Papat, jucat si somn –  cam asta e ordinea si e perfect daca ai putea sa le respecti pentru un program mai bun al bebelusului.

Bebelusilor le place sa fie incurajati. Felicita-i pentru orice efort al lor cu o voce calda si zambeste-le larg.Astea il vor motiva mai mult si va dori sa exploreze mediul inconjurator si mai mult.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments