240_F_84428030_zid3Ssqp84Pixp2dQrpbFuNZzBKdkveZ.jpg

Este o decizie foarte grea pentru o mamica, sa stea acasa sau sa se intoarca la munca. Toti parintii incearca sa mentina echilibrul intre rolul lor de acasa si cel de la munca.

Decizia trebuie sa fie cea potrivita pentru tine si pentru familia ta. Este nevoie sa iei in considerare unele lucruri, care se refera la nevoile personale, precum si cele ale copilului si cele ale familiei tale.

Consecinte asupra carierei. Decizia de a te intoarce la munca poate fi influentata de politica firmei unde lucrezi.

Multe mamici se simt vinovate ca isi las bebelusul in grija altcuiva si nu petrec suficient timp cu el. Pe de alta parte, mamicile care raman acasa mai mult timp se lupta cu sentimentele de singuratate si izolare. Toate astea sunt sentimente obisnuite si normale.

Finantele. Banii nu reprezinta totul, dar ai nevoie de ei pentru a-ti intretine familia. Analizeaza-ti cu atentie situatia financiara inainte de a lua o decizie cu privire la job-ul tau. Nu lua in considerare doar venitul amandurora, dar si cheltuielile care le implica doi parinti pentru transport, cresa, parcare, mancare si imbracaminte.

Cresa. Un factor important care iti influenteaza decizia de a ramane acasa sau a merge la serviciu este cresa. Daca gasesti un loc bun, unde sa fie bine ingrijit, te poti concentra pe serviciu tau. Daca nu, este insuportabil si nu te poti concentra pe nimic. Construind o relatie buna si daca comunici eficient cu ingrijitorii bebelusului tau, vei ajunge sa-i consideri parteneri de valoare in dezvoltarea copilului tau.

Factori de stres si recompense. Indiferent de alegerea facuta, fii sigura ca vei avea parte de stres, dar si de satisfactii. Jonglarea intre serviciu si acasa necesita multa energie care poate duce la epuizare.

Chiar si sa stai acasa cu bebelusul presupune un anumit stres. Ingrijirea permanenta a unui bebelus este epuizanta, mai ales daca nu ai suficiente pauze sa faci si ceea ce iti place.

Tranzitia. Multi parinti isi adapteaza programul personal la cel al bebelusului in primii ani de viata. Nici nu-ti dai seama din prima daca decizia care ai luat-o este buna, vei afla peste ceva timp.

Trebuie sa analizezi toate consecintele si sa te decizi cand este mai potrivit sa te intorci la munca. Desi nu exista un raspuns exact, incearca sa petreci cat de mult posibil timp cu micutul tau, pana il vezi un pic independent.

Cat esti inca acasa, poti stabiliti pregatirea intoarcerii la serviciu, urmand niste pasi simpli:

 • Vorbeste cu angajatorul. Clarifica programul de lucru, astfel incat sa stii ce te asteapta. Poti verifica daca exista posibilitatea muncii de acasa sau part-time.
 • Stabileste data intoarcerii la munca. Ca si sfat, atunci cand te intorci la munca, sa fie pe la mijlocul saptamanii, ca prima saptamana sa fie scurta.
 • Fa o incercare cu cresa in avans. Incearca sa lasi copilul o ora, apoi doua, trei, jumatate de zi in cele din urma sa vezi cum se comporta. Poti chiar petreci o vreme cu bebelusul acolo pentru a-l ajuta sa se adapteze mai usor.
 • Pregateste-te sa continui alaptarea. Daca mai alaptezi si doresti sa o faci in continuare dupa ce te intorci de la serviciu, este un lucru foarte bun. Ar fi bine daca ai avea noroc si cresa sa fie localizata in apropiere.
 • Planifica in avans. Fa-ti o lista cu tot ce-ti trebuie pentru noul program si calculeaza-ti cat timp ai nevoie sa te pregatesti dimineata.

Cand te intorci la serviciu, anticipeaza fluctuatii pe masura ce te adaptezi la cerintele multiple ale job-ului. Prima zi poate fi chiar emotionanta.

 • Lasa deoparte sentimentele de vinovatie. Mamicile se simt vinovate pentru ca si-au lasat copilul in grija altcuiva. Sau mai exista frica ca bona sa nu-ti ia locul si copilul sa se ataseze mai mult de ea fata de tine. Sau  mai exista frica sa nu ratezi vreun moment important din viata bebelusului. Nu te ingrijora vei avea suficient timp sa petreceti impreuna. Trebuie sa iti amintesti ca faci ce-i mai bine pentru tine si pentru familia ta.
 • Ofera-i copilului continuitate. Inainte de a lua copilul acasa, intreaba daca s-a petrecut ceva important in absenta ta. Discuta periodic progresul copilului tau si alte probleme sau preocupari.
 • Mentine legatura.  Da zilnic telefon si intreaba ce face copilul. Pune o fotografie cu el pe birou sau in zona unde lucrezi. Rezerva-ti timp dupa birou sa stai cu bebelusul.
 • Fa-ti planuri pentru orice eventualitate. Incearca sa planifici ce vei face cu bebelusul daca bona se imbolnaveste sau daca bebelusul se va simti rau. Optiunile pot inlude sa-ti iei o zi libera sau partenerul tau sa-si ia o zi libera, sau daca nu o ruda sau un prieten apropiat.
 • Odihneste-te suficient. Dupa primele saptamani de munca, vei fi epuizata emotional si fizic. Mergi la culcare cat de  devreme poti si mai roaga partenerul sa te mai ajute la unele chestii.
 • Imprieteneste-te cu alti parinti care lucreaza. Vorbeste cu alte mamici care se afla in aceeasi situatie. Va puteti impartasi ideile. Mai poti organiza o iesire in oras pentru mamici.
 • Reevalueaza-ti decizia, daca este nevoie. Daca tranzitia este prea dura sau anxietatea prea excesiva, este bine sa vorbesti cu cineva. Primele luni sunt cele mai grele. Despartirea de bebelus este mai grea pentru tine, decat pentru el. La sfarsitul zilei spune-i cat de mult te bucuri sa-l revezi. Copilul poate nu intelege cuvintele, dar va simti emotiile.

240_F_95785824_WCgnJSai2tdTKXnoFd5bza3HGyqvlE38

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments