Bebelusul adoarme cand ii este somn si nu conteaza pentru el daca este in patut sau leganat de bratele tale. Ca o regula, este bine sa pui bebelusii in patut cand il vezi obosit, pentru a invata sa adoarma acolo. Daca il vei tine mereu in brate cand doarme, el va asocia dormitul cu tinutul in brate. E imposibil sa-l lasi jos mereu, dar facand asta cat mai des, bebelusul va stabili niste tipare pentru un somn bun si linistitor pentru viitor.

Pentru a fi mai linistita cand il pui in patutul lui si a nu-l verifica din minut in minut, recomandarile de mai jos, te ajuta sa fii o mama mai pregatita si mai stapana pe situatie:

  1. Incearca mereu sa culci bebelusul pe spate cu capul intr-o parte. Il culci pe burtica doar supravegheat pana se trezeste.
  2. Culca  bebelusul pe o saltea tare (indicata de cocos si hrisca), nu pe o perna sau pe ceva unde poate sa se afunde.
  3. Nu lasa pe nimeni sa fumeze in preajma bebelusului (daca este posibil interzice acest lucru in casa ta).
  4. Verifica sa nu-i fie prea cald sau prea frig, pastreaza o temperatura constanta  in camera. Nu pune niciodata patutul langa un chemineu sau alte surse de caldura. Nu lasa bebelusul sa doarma pe o patura electrica sau cu sticlute de apa calda pe langa el.
  5. Inveleste bebelusul doar pana la umeri cel mult, tine-i capul descoperit. Ai grija sa nu-si traga paturica peste fata.
  6. Foloseste cearceafuri si paturici subtiri si fine de buna calitate.
  7. Nu folosi cearceafuri de plastic, panglici in patutul bebelusului. Pastreaza jucariile in afara patutului cand bebelusul doarme.
  8. Daca iti cumperi un aparat care sa-l monitorizeze, cumpara unul care sa-ti semnaleze sunetele, nu si respiratia (pentru a nu-ti creste nivelul de anxietate mai mult).

pexels-photo-medium-1

Facebook Comments