hang-out-1720604_640Traim intr-o era in care regulile de siguranta ale copilului sunt tot mai stricte. Inca nu exista o limita cat de stranii si exigente sunt aceste reguli. Vedem “pericol de sufocare” pe toate foliile de plastic care sunt scoase la vanzare. Vedem si avertismente pe canile de cafea, sa ne avertizeze ca respectivul continut poate fi fierbinte. Unde se opreste acest tren?

Cand rotunjim toate colturile si eliminam toate obiectele ascutite sau chestiile minuscule care ar putea sa fie inghitite, atunci cand copilul va vedea pentru prima data ceva ascutit sau cu colturi sau minuscul, o sa se raneasca.

In timp ce granitele a ceea ce stabilim ca fiind zonele de siguranta, devin tot mai restranse, nu le oferim copiilor sansa valoroasa de a invata cum sa interactioneze cu lumea din jurul lor. Si in ciuda tuturor eforturilor si intentiilor noastre, copiii o sa reuseasca mereu sa faca cele mai periculoase lucruri, indiferent de locul in care se afla.

Voi prezenta niste lucruri simple cum putem sa ne crestem copiii mai increzatori, sa fie mai creativi si capabili sa controleze ce se intampla in jurul lor.

  1. Joaca cu focul. A invata sa controleze una din fortele de baza a naturii este un moment important pentru fiecare copil. Este prima data cand detinem controlul asupra unuia din aceste lucruri misterioase. Aceste mistere sunt dezvaluite doar acelora care au ocazia sa se joace cu ele. Focul este unul din cele mai importante lucruri, pe care l-a descoperit omenirea pana acum. Daca se joaca cu el, invata anumite chestii de baza despre foc: despre admisiune, combustie si evacuare. Acestea sunt cele 3 elemente de baza ale focului pe care trebuie sa le stii daca vrei sa ai un foc tinut sub control. Puteti sa va ganditi la focul din aer liber ca la un laborator. Nu stii ce vor invata daca se joaca cu el, dar cu siguranta vor invata lucruri mult mai valoroase decat pot deprinde in diferite jocuri electronice. Totul sub supravegherea ta.
  2. Detine un briceag. Ele incep sa dispara din constiinta noastra culturala. Primul tau briceag e ca prima unealta universala care o primesti. E o unealta puternica care iti da putere. In multe culturi copiii primesc cutite de cand incep sa umble. De exemplu, copiii de eschimosi taie grasimile de balena (puteti urmari acest lucru in documentare canadiene). Asta arata ca ei pot sa dezvolte o perceptie de sine extinsa cu ajutorul unei unelte la o varsta frageda. Stabileste cateva reguli de baza: nu taia inspre tine, mentine lama ascutita, nu o forta niciodata, iar acestea sunt lucruri pe care copiii le pot intelege si le pot exersa.  Totul sub supravegherea ta.
  3. Arunca o sulita. Se pare ca avem creierul setat sa arunce lucruri. Si la fel, ca muschii, daca nu iti folosesti anumite parti ale creierului, acestea au tendinta de a se atrofia in timp. Dar cand il folosesti, oricare muschi face ca intregul sistem sa fie mai puternic. Si asta se aplica si pentru creier. S-a dovedit ca prin aruncare, se stimuleaza lobii frontali si parientali, care sunt responsabiii de acuitatea vederii, perceptia 3D si de rezolvarea structurala a problemelor. Ajuta copiii sa-si dezvolte perceptia vizuala si abilitatile intuitive. Iar aruncarea combina abilitatile fizice cu cele psihice.  Asa ca este buna pentru antrenamentul intregului corp. Aceste activitati care implica o tinta ajuta copiii sa-si dezvolte atentia si concentrarea.
  4. Dezasambleaza aparate electrice. Exista o lume plina de lucruri interesante inauntrul oricarui aparat care il folosim. Data viitoare cand vreti sa aruncati un aparat electric nu o faceti. Dezasambleaza-l impreuna cu copilul tau. Chiar daca nu stii ce fel de piese sunt, incercarea de a ghici la ce folosesc este un exercitiu bun pentru copii ca sa-si dea seama ca pot sa dezmembreze lucruri si, indiferent de cat de complexe sunt, pot sa inteleaga anumite parti din ele, si in cele din urma, pot sa le inteleaga intru totul.
  5. Condu o masina. Este o actiune care ii face pe copii sa se simta foarte puternici. Poti sa conduci o masina cu copilul tau. Tatal e mai indicat sa faca acest lucru. Si nu ma refer aici la distante mari, dar in stil de joaca, pe un camp larg unde sa nu existe obstacole. Doar sa simta aceasta senzatia. Este o etapa minunata pentru un copil. Are loc cam in acelasi timp cand incep sa inteleaga lucruri despre dinozauri, creaturile si lucrurile mari din lumea de afara pe care incearca sa le perceapa. O masina este un obiect asemanator. Iar asta le da posiblitatea sa inteleaga lumea intr-un mod la care nu ai acces de multe ori. Si e distractiv pentru toata familia.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments