240_F_35318081_XyLs9WQgkHSD07Qdd0SJAbNkhtwE8wpW

Oamenii gandesc ca bebelusii de abia nascuti nu aud si nici nu vad. Dar s-a demonstrat ca bebelusii vad si aud chiar de la nastere.

La inceput vazul este slab, dar va incepe sa vada ca si adultii incepand cu opt luni.

Auzul este cel mai dezvoltat reflex la bebelusi inca de la nastere. Auzul va fi dezvoltat foarte bine pana la sfarsitul primei luni.

Vazul. Vazul la bebelusul nou-nascut este slab, dar isi poate focaliza privirea la 20-30 cm. La acest stadiu, fetele de oameni reprezinta un interes mai mare. Interes mai prezinta si obiectele care au un contrast foarte mare, cum ar fi, alb si negru.

Pana la varsta de 2 luni, bebelusul va fi capabil sa urmareasca obiectele in miscare cu ambii ochisori. Incep la aceasta varsta sa distinga mai bine culorile. Poate fi un moment bun sa-i arati bebelusului obiecte colorate. Incepand cu 4 luni isi pot focaliza mai bine vederea atat pe lucrurile mai mari, cat si pe lucrurile mai mici.

Bebelusii sunt fascinati si de lucrurile si obiectele stralucitoare. Incearca sa-i arati ceva stralucitor si vezi cum reactioneaza.

Auzul. Auzul incepe sa se dezvolte inca din burtica. Si asta chiar din saptamana 25 de sarcina.  Chiar de la nastere, bebelusii sunt interesati de sunetul vocii umane. Si mai ales, vocea mamicii o adora si ii fac sa se linisteasca. Reactioneaza mai bine la sunetele mai ridicate fata de sunetele mai joase.

Bebelusul te asculta mereu cand vorbesti dar nu-si intoarce mereu privirea cand aude sunete. Mai atent va incepe sa fie cu inceputul lunei a 3-a.

Un interes mare, bebelusul manifesta si fata de muzica. Cea recomandata este muzica care il linisteste, de exemplu cea instrumentala. Foarte multe mamici merg pe mana muzicii pentru bebelusi si anume, muzica clasica. Bebelusii pot reactiona foarte bine si la “galagia buna” (un ceas care ticaie, sunetul aspiratorului sau a masinii de spalat).

Vazul si auzul vor fi testate de medicul pediatru la vizitele regulate. Daca observi ca ceva nu este in regula, programeaza de indata bebelusul pentru un control mai amanuntit. Multe din aceste probleme sunt usor de corectat daca sunt depistate la timp.

Poti testa singurica auzul bebelusului chiar de la inceput:

  • 0-3 luni. Bate de cateva ori din palme cand sta cu spatele la tine  (nu in ureche). Daca bebelusul reactioneaza, inseamna ca auzul este normal.
  • 4-6 luni. Incearca sa-ti strigi bebelusul pe nume sa vezi daca se intoarce. El se va intoarce pentru ca i se va parea familiar sunetul. Pana mai raspunde la numele lui mai dureaza pana constientizeaza. Bebelusul la aceasta varsta ar trebui sa se mai intoarca daca aude si sunete mai ciudate sau care nu le-a auzit pana in acel moment. Incearca sa vezi cum reactioneaza cand ciocnesti o furculita si un pahar.

Referitor la jucarii, bebelusii nu au nevoie de jucarii la aceasta varsta timpurie. Sunt cateva insa care le atrage atentia si ii amuza. Cele mai potrivite sunt cele colorate in culori vii, cele alb si negru (contrast mare), cele care le poti agata deasupra patutului, cele care au oglinzi, si nu in ultimul rand paturicile cu activitati.

Astept, mai jos, comentarii, sugestii, like si share daca ti-a placut sau te-a ajutat cu ceva acest articol.

Facebook Comments